Sok z mięty, w wersji gęstej z cukrem nazywany również syropem, to orzeźwiający napój, który można pić przez okrągły rok. Ten rodzaj rośliny - najlepiej świeżej - idealnie komponuje się z cytryną lub melisą. Jak zrobić sok z mięty? Przedstawiamy 3 proste receptury.
- Przepisy
- Przepisy na nalewki
- Przepisy na likiery
- Przepisy na wino
- Przepisy na piwo i cydr
- Przepisy na dżemy
- Przepisy na soki
- Przepisy na lemoniady
- Przepisy na syropy
- Przepisy na drinki
- Przepisy Thermomix
- Przepisy na Wielkanoc
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Przepisy na warzywa w słoiku
- Domowe nalewki i wino
- Alkohole świata
- Przetwory i soki
- Sole i kiszonki
- Zdrowa żywność - porady i inspiracje
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje.
Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość - ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na 4 pory roku.
Zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje grypopodobne i przeziębienie. By temu zapobiec, warto sięgnąć po naturalne metody, np. sok z aloesu. Przepis, wykonanie i dawkowanie przedstawiamy w najnowszym wpisie blogowym - zapraszamy do lektury.
Co smakosze domowych trunków mogą zrobić zimą, gdy dostępnych na sklepowych półkach świeżych owoców jest bardzo niewiele? Wystarczy odrobina sprytu i inwencji, by nawet w najzimniejsze miesiące nie rezygnować z produkcji win i nalewek. Dziś na blogu przedstawiamy przepis na wino bananowe, które można przygotować o każdej porze roku, również zimą.
Zimą wielbiciele domowych nalewek nie muszą rezygnować z produkcji kolejnych porcji pysznych, wysokoprocentowych trunków. Wystarczy sięgnąć po owoce dostępne przez cały rok, suszone lub mrożone. Dziś prezentujemy banalnie prosty przepis na rozgrzewającą nalewkę z mrożonych wiśni.
Zimą w Polsce króluje smak i zapach pomarańczy. Co można zrobić z tych owoców? Na przykład wysokoprocentowy trunek. O przepisie na nalewkę pomarańczową pisaliśmy na naszym blogu już jakiś czas temu. Dziś przedstawiamy zupełnie nową recepturę na bazie tego składnika - przepis na zimowy likier pomarańczowy domowej roboty.
W trakcie procesu fermentacji i zlewania wina domowej roboty możemy napotkać po drodze kilka przeszkód. Problemem może być niesatysfakcjonujący smak tego trunku. Co zrobić, gdy wino jest gorzkie, kwaśne lub zbyt słodkie? Dziś na blogu przedstawiamy sprytne patenty, jak uratować tę sytuację.
Święta to czas spotkań w gronie najbliższych. Co podać podczas takiej okazji swoim gościom? Idealnie pasować będzie nalewka świąteczna na spirytusie lub wódce. Czasu jest już naprawdę niewiele, dlatego trzeba jak najszybciej zabrać się za przygotowania!
Zima to trudny czas dla fanów domowych trunków, ale wystarczy odrobina sprytu, by nie rezygnować z wysokoprocentowych produkcji - można na przykład sięgnąć po dostępne przez cały rok składniki lub owoce suszone. Dziś na blogu przedstawiamy przepis na nalewkę z suszonych śliwek, a także dobroczynne właściwości tych owoców.
Z jakich składników fani domowych nalewek mogą w zimie przygotować smaczny trunek? Jedną z opcji jest wykorzystanie miodu pszczelego. Wykonanie miodówki i przepis na taką nalewkę są banalnie proste, a co najważniejsze można ją skosztować od razu po zrobieniu. Na zdrowie!
Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy ten napój jest skutecznym środkiem na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym.
Zastanawiasz się, czy sól himalajska jest zdrowa? W rozsądnych, zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia dawkach, wpływa pozytywnie na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Szerzej o tym, jakie ma zastosowania oraz co wybrać: sól morską czy himalajską, piszemy w najnowszym wpisie blogowym.
W asortymencie naszego sklepu - poza szklanymi opakowaniami - znajdują się również produkty z kategorii zdrowej żywności. Kiszonki - ogórki, kapusta oraz soki z warzywne - są smaczne i zdrowe. Dziś skupimy się na jednym z nich - soku z kiszonych buraków. Ile pić dziennie, jakie są jego właściwości lecznicze i przeciwwskazania do spożycia?