Galaretki w kształcie misiów to słodkości, z których się nie wyrasta!
Postanowiliśmy przygotować smaki dzieciństwa w wersji dla dorosłych :)
Nalewka z żelków
A tak w ogóle, skąd się wzięły żelki?
Kolorowe misie towarzyszą nam już od… 1922 roku!
Koncepcja opracowana została przez niemieckiego cukiernika Hansa Riegel, który w dużym stopniu zainspirował się tresowanymi niedźwiedziami. W tamtym czasie były one główną atrakcją na wszelkiego rodzaju festynach i jarmarkach.
Przodek obecnego żelka misia firmy „Haribo” zdobył ogromną ilość wielbicieli – w tym również noblistę Alberta Einsteina!
HARIBO – historia, która rozpoczęła się w małym, przydomowym ogródku na cześć tego wspaniałego wynalazcy gumowych misiów. Haribo, czyli skrót od HAns RIgiel Bonn.
Do dzisiaj żelki to jedne z najpopularniejszych słodyczy :) Na sklepowych półkach można znaleźć masę różnych żelkowych kształtów. A to wszystko zależy po prostu od kreatywności projektanta.
Z czego zrobione są żelki?
Składniki, jakie na pewno znajdziemy to syrop glukozowy i żelatyna. Możemy spotkać się również z wersją żelków z agaru i pektyn – roślinnych substancji żelujących. Stosowany jest także wosk, aby żelki mogły zachować swój kształt. Kolory i smak zawdzięczamy koncentratom soków owocowych i aromatów. W tańszych wersjach możemy niestety spotkać barwniki, które całkiem nie należą do zdrowych substancji. Dlatego kupując tego typu łakocie, warto w pierwszej kolejności zerknąć na ich skład!
No dobra, czas połączyć uwielbiane misie z alkoholem
Nalewka z żelków - czyli smaki dzieciństwa w wersji dla dorosłych!
Składniki:
- Żelki 200 g
- Wódka 200 ml
- Rum 200 ml
- Wanilia ¼ laski
- Skórka cytryny
- Skórka pomarańczy
- Goździki
Przygotowanie:
Żelki przekładamy do butelki o pojemności ok. 500 ml, dolewamy wódki, zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby żelki miały czas na rozpuszczenie. Co jakiś czas można delikatnie wstrząsnąć butelką, aby je troszkę wspomóc :)
Kiedy żelki będą już całkowicie rozpuszczone, dodajemy resztę składników: skórki z cytryny, skórki z pomarańczy, kawałek laski wanilii, oraz goździki. Odstawiamy na około tydzień. Następnie dolewamy rum i zakręcamy. Znajdujemy chłodne i ciemne miejsce, aby tam ulokować naszą żelkową nalewkę. Pozostawiamy ją na około miesiąc czasu, aby wszystkie smaki mogły się fajnie połączyć.
Po tym czasie przelewamy trunek przez filtr, aby nasza żelkowa nalewka była pięknie sklarowana.
Voilà, gotowe!