Syte, aromatyczne, rozpływające się w ustach…, z niepowtarzalną galaretką… - to tylko niektóre z cech mięsiwa w słoiku. Przede wszystkim proste w wykonaniu; bez dodatku ulepszaczy, wzmacniaczy smaków - tylko naturalne składniki. Świetnie nadające się do spożycia na śniadanie, kolację czy jako składnik tzw. suchego prowiantu na wyjazd. Może być przechowywane w naszych spiżarniach nawet przez kilka miesięcy.
- Przepisy
- Przepisy na nalewki
- Przepisy na likiery
- Przepisy na wino
- Przepisy na piwo i cydr
- Przepisy na dżemy
- Przepisy na soki
- Przepisy na lemoniady
- Przepisy na syropy
- Przepisy na drinki
- Przepisy Thermomix
- Przepisy na Wielkanoc
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Przepisy na warzywa w słoiku
- Domowe nalewki i wino
- Alkohole świata
- Przetwory i soki
- Sole i kiszonki
- Zdrowa żywność - porady i inspiracje
Lód - minerał z gromady tlenków o wzorze chemicznym H20 Jest to stan stały WODY!
Likier Słony Karmel od samego początku uwodził podniebienia wytrawnych smakoszy. Na pewno wielu z Państwa słyszało o tzw. słodko-słonym kochanku, ale zapewne nie każdy miał okazję skosztować tego niewątpliwie wykwintnego trunku.
Nalewka imbirowa ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, uodparniające i ogólnie prozdrowotne, dlatego jej spożycie zalecane jest przede wszystkim w okresie wzmożonych infekcji jesienno-zimowych.
Święta Bożego Narodzenia za pasem, czas więc pomyśleć o świątecznych dekoracjach naszych domów. Witryny sklepowe oraz reklamy już od kilku tygodni kuszą różnorodnymi inspiracjami w jaki sposób upiększyć własne cztery kąty na ten wyjątkowy okres roku. Przeglądamy nowinki na temat obecnych trendów w dekoracjach, kupujemy nowe ozdoby, których ceny mogą czasami niestety szokować. A przecież część dekoracji możemy wykonać samodzielnie z niedrogich i powszechnie dostępnych produktów obecnych w każdym domu czy ogrodzie.
W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak przygotować proste, świąteczne dekoracje, tak aby stworzyć niepowtarzalny klimat, wykorzystując do tego różnego rodzaju szklane opakowania.
Szmaciak gałęzisty - inaczej zwany siedzuniem sosnowym, a regionalnie nazywany kozią brodą, grzybem panieńskim, strzępiakiem kędzierzowym. Jeszcze do końca 2014 roku był na liście grzybów chronionych, gdyż był gatunkiem zagrożonym, objętym zakazem zbierania. Na dzień dzisiejszy, mimo, iż nadal jest rzadkim okazem, można go już zbierać legalnie. Wykorzystywany jest do zup, ale również do suszenia, smażenia, czy przyrządzania w marynacie. Ma liczne właściwości prozdrowotne: Skutecznie obniża cholesterol i cukier we krwi; zalecany jest też do leczenia chorób, tj.: parkinson, alzheimer, neuroborelioza, autyzm. Poleca się go także w diecie dla alergików.
Jesień to doskonały czas na przygotowywanie przetworów oraz dań z sezonowych warzyw. Jednym z nich, jest dynia, królująca na naszych stołach od końca września, aż do początku zimowych dni. Warzywo to możemy wykorzystać do przygotowania pysznych i rozgrzewających zup, surówek oraz ciast. Dynia sprawdzi się również jako surowiec do sporządzenia domowych kiszonek o charakterystycznym, słodkim smaku. Dynię możemy także zamarynować lub przygotować z niej słodkie dodatki do dań w postaci dżemów czy konfitur. Warto o tej porze roku zrobić przetwory z dyni, gdyż nie tylko zadbają one o idealny smak jako dodatki do naszych dań, ale także o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Niedawno na naszym blogu opisywaliśmy bogate, prozdrowotne właściwości owoców pigwy oraz zaprezentowaliśmy przepis na witaminową bombę w postaci tzw. Pigwy do herbaty.
Dziś postanowiliśmy zamieścić przepis na pigwę w nieco wzmocnionej wersji, czyli bardzo popularną w tym okresie nalewkę z pigwy.
Za oknem zieleń liści zastępowana jest przez brązy, żółcie i szarości złotej polskiej jesieni. Naturalną koleją rzeczy większość z nich wkrótce opadnie, choćby po to by uwiarygodnić etymologię nazwy listopad. Temperatura również nas nie rozpieszcza, dlatego nasz układ odpornościowy musiał wrzucić wyższy bieg i ze zdwojoną siłą odpierać liczne już ataki przeróżnych sezonowych wirusów. Ale na szczęście natura ofiarowała nam czosnek!
Pigwa to owoc będący źródłem wielu witamin i składników mineralnych, który w okresie jesienno-zimowych infekcji i spadku odporności powinien obowiązkowo zagościć w naszej diecie. Stanowi on bardzo dobre źródło witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
To wyjątkowe, szlachetne wino najlepiej sporządzać jest jesienią, gdyż wtedy właśnie owoce winogron są dojrzałe i idealnie nadają się do przygotowania tego wyśmienitego trunku.
Suszone grzyby to obowiązkowy składnik zupy grzybowej, wigilijnych pierogów, czy też staropolskiego bigosu, a nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni ich smaku i aromatu niż suszenie! Dzięki temu zachowują wszystkie walory świeżego produktu.
Schyłek lata i początek kalendarzowej jesieni to czas dojrzewania orzechów. Orzechy mogą stanowić zdrową przekąskę, bogatą w błonnik pokarmowy oraz sporą ilości składników mineralnych (np. magnez i fosfor). To surowiec znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni, z którego możemy przyrządzić rozmaite wypieki, dania główne czy też doskonałe trunki.
Sezonu malinowego ciąg dalszy… W poprzednim artykule skupiliśmy się na zdecydowanie najpopularniejszym z soków, jakim niewątpliwie jest sok z malin. Dziś przepis na maliny w wersji lekko podrasowanej procentami, czyli klasyczne wino z malin.