Niedługo rozpoczniemy sezon ogórkowy. Czas letni, który wielu osobom kojarzy się z ogórkami małosolnymi. Ogórki te nazywane są również symbolem lata.
Ogórki małosolne czy kiszone?
Chrupiące i delikatne w smaku, robione na bieżąco i znikające w mgnieniu oka. Znakomicie smakują bez żadnych dodatków. Idealne do obiadu, kanapek, na grilla.
W odróżnieniu do ogórków kiszonych liczy się przede wszystkim czas kiszenia.
Ogórki małosolne najsmaczniejsze są na drugi dzień, w kolejnych dniach 5-7 dzień następuje proces kiszenia.
Przygotowanie ogórków małosolnych jest BARDZO PROSTE! Wystarczy kilka składników, a proces kiszenia robi się sam.
Warto pamiętać, aby wybierać ogórki gruntowe, małe, jędrne bez jakichkolwiek uszkodzeń. Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach, które znajdą Państwo w naszej ofercie.
Ciekawostka!
Ogórki małosolne są niskokaloryczne! To wspaniała FIT przekąska.
Przepis na ogórki małosolne:
Składniki:
- 1,5 kg ogórków małych, jędrnych, gruntowych,
- 2 główki czosnku,
- korzeń chrzanu,
- koper (najlepszy kwiat kopru z gałązkami),
- 1,5-2 łyżki soli (himalajska, kłodawska),
- 1 l wody,
- słoiki,
- zakrętki do słoików,
- lejek
Sposób przygotowania:
1. Słoiki dobrze wyparzyć.
2. Chrzan i czosnek obrać, koper opłukać.
3. Ogórki umyć, można odciąć końcówki.
4. Na dnie słoika układamy kawałek chrzanu, gałązkę kopru, główkę czosnku.
6. Ogórki upychamy jak najciaśniej.
7. Na samej górze układamy chrzan oraz koper.
8. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotować, rozpuścić sól. 1,5-2 łyżki soli na 1 l wody.
9. Zalewamy ogórki, tak aby były całkowicie przykryte.
10.Słoik delikatnie zakręcamy lub przykrywamy małym talerzykiem, aby ogórki nie wypływały.
11. Słoiki odkładamy w zaciemnione miejsce.
12. Na drugi dzień ogórki są już GOTOWE!
Smacznego!