Jakie przetwory warto zrobić z patisonów na zimę? Polecamy patisony marynowane, patisony kiszone i sałatkę z patisonów zamkniętą w słoikach. Wszystkie przepisy są bardzo łatwe do wykonania, więc poradzą sobie z nimi nawet te osoby, które wcześniej nie przygotowywały jesiennych przetworów.

- Przepisy
- Przepisy na nalewki
- Przepisy na likiery
- Przepisy na wino
- Przepisy na piwo i cydr
- Przepisy na dżemy
- Przepisy na soki
- Przepisy na lemoniady
- Przepisy na syropy
- Przepisy na drinki
- Przepisy Thermomix
- Przepisy na Wielkanoc
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Domowe nalewki i wino
- Alkohole świata
- Przetwory i soki
- Sole i kiszonki
- Zdrowa żywność - porady i inspiracje

Nalewka z jarzębiny, znana także jako jarzębinówka, posiada intensywnie owocowy smak, cierpko-kwaśny. Pierwsze przepisy na ten trunek pojawiły się już w XVI wieku. W naszym wpisie znajdziesz tradycyjny przepis na nalewkę z jarzębiny, bardzo łatwy do wykonania.
Kiszenie i marynowanie kalafiora to tradycja kulinarna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Chcesz poznać tajemnice tych procesów, czerpiąc inspirację z kuchni naszych babć? Zobacz przepisy na kalafiora w słoikach i dowiedz się, z jakimi przyprawami łączyć to warzywo podczas kiszenia i marynowania.
Sezon na dynię trwa długo, a jesień to idealny czas, by przyrządzić z tego warzywa przetwory. Szczególnie polecamy dżemy z dyni w różnych wariacjach: klasyczny, z galaretką pomarańczową lub z jabłkami. Jeśli posiadasz urządzenie Thermomix, to pyszne dynowie dżemy przyrządzisz bardzo szybko. Przeczytaj nasze przepisy.
Sezon na jeżyny trwa dosyć krótko, bo od lipca do końca września. Wspaniały smak i aromat tych leśnych owoców można jednak zamknąć w butelkach. Przeczytaj, jak zrobić nalewkę jeżynową na spirytusie, bimbrze lub wódce i dowiedz się, jakie właściwości posiada ten trunek.
Sok z agrestu możesz przyrządzić z owoców zielonych, żółtych i czerwonych lub mieszając kilka odmian. Jeśli posiadasz Thermomix, to urządzenie wykona większość pracy za Ciebie. Sprawdź nasz błyskawiczny przepis na pyszny i świeży sok z agrestu.
Przy użyciu urządzenia Thermomix możesz przygotować różne domowe alkohole, w tym tak lubianą nalewkę z pigwy. Tym razem prezentujemy trzy przepisy: na klasyczną wersję nalewki, nalewkę z pigwy i cynamonu oraz nalewkę z pigwy i miodu. Wybierz te smaki, które najbardziej lubisz.
Wino jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych trunków. Jeśli tylko nie boisz się eksperymentować, to możesz stworzyć wino z wiśni w zaciszu swojego domu. Podajemy szczegółowy przepis na wino z wiśni, wraz z garścią przydatnych porad i pełną listą akcesoriów.
Dżem gruszkowy to niezwykle smaczna i aromatyczna propozycja dla miłośników słodkich przysmaków. Doskonały dodatek do chleba, naleśników, ciast i innych słodkich wypieków, który nie tylko poprawi smak Waszych ulubionych dań, ale również wprowadzi Was w świat owocowych kulinarnych uniesień. W dzisiejszym wpisie przedstawimy przepisy na dżem gruszkowy przy użyciu niezastąpionego urządzenia Thermomix.
Kurki w słoikach to prawdziwy skarb kuchni, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem tego pysznego grzyba przez cały rok, niezależnie od pory roku. Marynowane kurki idealnie komponują się z wieloma daniami jako dodatek, podczas gdy duszone na maśle stworzą wyjątkowe i aromatyczne dania główne. Zobacz nasze przepisy na kurki w słoikach.
Dżem porzeczkowy to doskonały sposób na zachowanie pełni smaku i witamin tych malutkich, soczystych owoców na długie zimowe wieczory. Prezentujemy Wam dwa przepisy na ten niebiański smakołyk: klasyczny, słodki dżem porzeczkowy, który zadowoli podniebienia łasuchów, oraz zdrowszą wersję bez dodatku cukru dla tych, którzy dbają o linię i ograniczają węglowodany w diecie.
Czy wiesz, że każdy łyk pysznego Radlera jest pełen historii? Dziś przenosimy Cię w podróż przez czas i smaki, by opowiedzieć o powstaniu tego orzeźwiającego napoju oraz podzielić się naszym autorskim przepisem na Boskiego Domowego Radlera. To więcej niż tylko piwo – to połączenie tradycji, orzeźwiających smaków i wyjątkowości, które możesz teraz odtworzyć w swojej własnej kuchni.