Sałatka warstwowa, posypana startym żółtkiem, to świetna propozycja na Wielkanoc. Nie tylko zawiera ona tradycyjne wielkanocne składniki, ale też pięknie zdobi świąteczny stół. By domownicy i goście mogli cieszyć się pełnią jej estetycznych walorów, proponujemy, by wielkanocną sałatkę warstwową przyrządzić w słoikach.
- Przepisy
- Przepisy na nalewki
- Przepisy na likiery
- Przepisy na wino
- Przepisy na piwo i cydr
- Przepisy na dżemy
- Przepisy na soki
- Przepisy na lemoniady
- Przepisy na syropy
- Przepisy na drinki
- Przepisy Thermomix
- Przepisy na Wielkanoc
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Przepisy na warzywa w słoiku
- Domowe nalewki i wino
- Alkohole świata
- Przetwory i soki
- Sole i kiszonki
- Zdrowa żywność - porady i inspiracje
Żurek to zupa od zawsze goszcząca na polskich stołach w okresie wielkanocnym. Jest podawany na różne sposoby, w zależności od regionu Polski. Zawsze jednak podstawą do przygotowania żurku wielkanocnego jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w drodze fermentacji heteromlekowej. Zobacz nasz przepis na tradycyjny żur wielkanocny: aromatyczny, z boczkiem, kiełbasą i dodatkiem warzyw.
Kalarepa to warzywo pełne ważnych witamin i minerałów, posiadające bardzo ciekawy smak, a jednocześnie niskokaloryczne. Jak w pełni wykorzystać jej potencjał w kuchni? Zobacz nasze przepisy na kalarepę w słoikach: kiszoną i marynowaną, a także w formie sałatki. Przyrządzenie ich jest bardzo łatwe oraz szybkie.
Syrop z czosnku, miodu i cytryny to znany od wieków domowy sposób na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem. Połączenie tych trzech składników tworzy naturalny antybiotyk, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dowiedz się, jakie właściwości posiada syrop z czosnku, miodu i cytryny i jak go przyrządzić.
Żurawina to wyjątkowy owoc o charakterystycznym, kwaśnym smaku. Choć nie każdy przepada za jej świeżą postacią, przetworzona w konfiturę lub dżem staje się prawdziwym rarytasem. W tym artykule przedstawiamy Wam przepisy na konfiturę i dżem z żurawiny, a także dzielimy się inspiracjami na ich wykorzystanie.
Kiszone cytryny to jedne z najbardziej fascynujących i aromatycznych dodatków kulinarnych. Przyjmuje się, że zostały wynalezione przez mieszkańców krajów arabskich. Świetnie podkreślają smak egzotycznych potraw kuchni marokańskiej i indyjskiej, ale posiadają znacznie szersze zastosowanie. Wprowadź kiszone cytryny do swojej kuchni i odkryj ich wszechstronność.
Zima to czas, kiedy większość warzyw schodzi ze sceny, a kolorowa różnorodność letnich sałatek ustępuje miejsca bardziej sycącym, rozgrzewającym potrawom. Dzisiaj przychodzimy z propozycją sałatki z buraków na zimę, która dostarczy nam nie tylko zachwytów smakowych, ale także cennych składników odżywczych.
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy odporność staje się naszym najlepszym sprzymierzeńcem. Zanim pojawią się pierwsze symptomy przeziębienia, warto zaopatrzyć się w naturalną broń do wzmocnienia organizmu. Dzisiaj przedstawimy szybki i sprawdzony przepis na czosnek marynowany, który nie tylko ożywi smaki Twoich potraw, ale również podniesie poziom Twojej odporności.
Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny, to często przygotowywany domowy trunek. Chcesz wiedzieć, jak przygotować nalewkę z żurawiny? Zobacz nasze przepisy: jeden na klasyczną żurawinówkę, a drugi na nalewkę z żurawiny z wanilią.
Syrop z imbiru i cytryny to naturalny eliksir zdrowia. Pomaga nie tylko podczas przeziębienia, ale także wzmacnia odporność, dlatego specjaliści polecają go spożywać niemal przez cały rok. Dowiedz się, jakie właściwości posiada syrop z imbiru i cytryny i poznaj bardzo prosty przepis na ten “eliksir”.
Gruszka, obok jabłka, to jedno z ulubionych owoców w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że doskonale sprawdza się w zimowych eksperymentach kulinarnych. Gruszki możesz nie tylko upiec, ale też przyrządzić w syropie czy w occie. Zamknięte w słoiku będą służyły w kuchni przez wiele miesięcy. Sprawdź nasze pomysły na przetwory z gruszek na zimę.
Jednym z naszych ulubionych przysmaków na zimowy czas są buraczki z papryką w słoikach. To proste do zrobienia danie nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza witamin i energii w chłodne dni. Dziś podzielimy się z Wami przepisem i kilkoma wskazówkami na udane przygotowanie tego przetworu.
Szukasz przepisów na łatwe do wykonania drinki na Sylwestra? Sprawdź nasze propozycje. Przygotowaliśmy 12 przepisów na kolorowe drinki, które rozgrzeją atmosferę podczas sylwestrowej nocy. Wśród propozycji znajdują się koktajle na bazie różnorodnych alkoholi. Możesz przygotować także drinki z naszymi zaprawkami i nalewkami.
Gdy za oknem zimno, a dom wypełniony jest aromatem świątecznych przypraw, czas rozpocząć kulinarne eksperymenty. Tym razem chcielibyśmy podzielić się z Tobą przepisem na aromatyczną i rozgrzewającą nalewkę z pomarańczą i kawą. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe.