Jakie właściwości zdrowotne posiadają owoce głogu? Co z można z nich zrobić? Dlaczego warto posiadać w spiżarni różne przetwory z głogu? Wyjaśniamy i przedstawiamy przepisy na nalewkę z głogu (głogówkę), na dżem z głogu i na sok z głogu.



Blue Curacao to niezwykle popularny likier, który posiada intensywny niebieski kolor i oryginalny pomarańczowy smak. Jakie są najpopularniejsze drinki z Blue Curacao? Czy można wykonać domowy likier Blue Curacao? Przedstawiamy garść informacji wraz z propozycjami przepisów.
Likier Irish cream to delikatny i słodki trunek z nutą alkoholu. Jest ulubieńcem żeńskiej części społeczeństwa i bazą wielu drinków i koktajli. Przedstawiamy szczyptę informacji o tym, skąd pochodzi, jak go pić oraz jak zrobić domowy likier Irish cream.
Kto z nas nie lubi dekoracji świątecznych, które sprawiają, że można poczuć magię zbliżających się Świąt? Nie masz pomysłu na świąteczną dekorację? Wykorzystując szklane butelki lub słoiki możesz wyczarować bożonarodzeniowy klimat. Podpowiadamy, jak wykorzystać produkty, które każdy znajdzie w swoim domu.
Grudzień kojarzy się przede wszystkim ze Świętami. Magiczny czas przygotowań, dekorowanie domu, przyrządzanie przysmaków wigilijnych i pakowanie prezentów. A skoro mowa o prezentach, to może warto dołączyć do nich świąteczny likier lub nalewkę własnej produkcji? Przedstawiamy przepisy na świąteczne alkohole, a także podpowiadamy, w czym podarować domowy trunek.
Alkohol na prezent jest często wybieranym upominkiem zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. To bardzo dobry wybór na wiele okazji. Podpowiadamy, jaki trunek podarować kobietom, a jaki mężczyznom i w co go zapakować.
Absynt jest alkoholem kontrowersyjnym w wielu krajach, a jego historia zaczyna się na przełomie XIX i XX wieku. Otrzymywany jest w procesie maceracji z ziół, liści i kwiatów piołunu, anyżu i kopru włoskiego. Ma gorzki smak i intensywny zielony kolor. Jaki skład ma absynt i jak go pić? Przedstawiamy garść informacji na ten temat wraz z propozycjami drinków na bazie absyntu.
Wino z aronii to doskonały trunek na jesienne, długie wieczory, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa i poprawia nastrój. Przedstawiamy przepis na wino aroniowe oraz wiele cennych informacji o owocach aronii.
Bursztyn to piękny kamień szlachetny. Wykorzystywany jest od wieków w jubilerstwie czy medycynie ludowej, a co ciekawe - można z niego przygotować również nalewkę. Na co pomaga nalewka bursztynowa i jakie ma właściwości? Jak przygotować nalewkę z bursztynu? Przedstawiamy przepis i garść informacji o bursztynie.
W Polsce zbieranie grzybów jest bardzo popularne. Grzybobranie to wspaniały pomysł na aktywnie spędzony czas na łonie natury wraz z całą rodziną, a dla wielu hobby życia. Grzyby przydadzą się w kuchni do wielu potraw, a ponadto są bogate w witaminy. W dzisiejszym artykule dowiesz się jak suszyć i przechowywać grzybowe zbiory.
Dynia od razu kojarzy nam się z piękną, złotą jesienią i jest królową w tym czasie, w przetworach. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni do wielu potraw, ale również w kosmetyce i dekoracji. W dzisiejszym blogu przedstawimy przepis na dżem z dyni.
Lato dobiega końca. Za rogiem widać już piękną, złotą jesień. To doskonały moment, aby rozpocząć przygotowania na zimowy czas: konfitury, dżemy, sosy, sałatki, kompoty. Domowe przetwory mają dużą ilość witamin i minerałów, a przede wszystkim nie posiadają sztucznych barwników i konserwantów.