Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Jakie jabłka najlepsze na Cydr?

Jakie jabłka najlepsze na Cydr?

Najważniejszą rolę w produkcji klasycznego Cydru odgrywają jabłka. Gorzkie, słodkie, a może te bardziej dojrzałe?

Jakie jabłka najlepsze na Cydr?

 

Zacznijmy od początku. Co to jest ten Cydr?

 

Wiele osób porównuje Cydr z piwem, niektórzy z winem, ale takim trochę… innym.
Żadne z powyższych nie jest jednak prawdą.
Choć gdybyśmy spojrzeli na proces przygotowywania Cydru, to więcej wspólnego miałoby to z winem fermentowanym.

 

Cydr to fermentowany napój otrzymywany z jabłek.
Przygotowany w domowych warunkach nasz Cydr będzie mieć posmak bardziej kwaskowaty, delikatnie cierpki. Przemysłowe natomiast są dużo bardziej słodkie.

 

Mamy też dobrą informację dla dbających o dobrą dietę!
Cydr ma stosunkowo małą ilość kalorii. Na 100 ml to jedynie około 40 kcal. W jabłkach mamy mnóstwo przeciwutleniaczy, a więc sporządzony na nich napój alkoholowy jest dla nas bardzo wartościowy. Antyoksydanty w diecie to doskonała bariera ochronna przed szkodliwym działaniem wolnych rodników! Nie zapominajmy że Cydr to alkohol - więc wszystko jest dobre, ale z umiarem :)

 

Domowy Cydr. Jakie jabłka wybrać?

 

Jabłka na Cydr to tylko dobrze dojrzałe jabłka!
Co to oznacza?

Jak wiecie, w jabłku wiele procesów zachodzi również po zerwaniu. Nadal dojrzewa, ale już bez pomocy drzewa. Te, które najlepiej nadadzą się do przygotowania Cydru, to te które jak najdłużej pozostają na drzewie, lub same odpadną.
Widzieliście pewnie wiele razy, kiedy w misce leżą jabłka już mniej atrakcyjne, miękkie, lekko przebarwione?
To właśnie to czego szukamy!
Takie jabłka są już bardzo dojrzałe, robią się mniej kwaśne, a bardziej intensywne w smaku. Dzięki temu nasz Cydr będzie naprawdę dobry!

 

Fun Fact!

Pomimo tego, że to właśnie Polska jest jednym z głównych producentów jabłek na świecie, to produkcja Cydru nie jest aż tak wysoka. W Europie na ten moment wiodącym krajem w spożywaniu cydru jest Wielka Brytania. Mniej popularny trunek, ale nie zapomniany! W wielu miejscach Cydr to raj dla podniebienia :)

 

Wiecie już jak dobrze dobrać surowiec, więc teraz czekamy na Wasze niezwykłe historie z produkcją domowego Cydru! :)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium