Lilak pospolity u nas nazywany bzem. Pięknie pachnie, ma wyjątkowo intensywny kolor, w ogrodzie wygląda wyjątkowo, a przede wszystkim ma wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Roślinę spożywa się w postaci naparów czy nalewek. Kwiaty krzewu są bezpieczne w stosowaniu, natomiast warto pamiętać, aby zrywać rosnące z daleka od drogi i mocno rozwinięte.
Bez to roślina z małymi wymaganiami. Potrzebuje duże nasłonecznienie i żyzną glebę. Dlatego można go znaleźć w wielu ogrodach. Roślina występuje w kilku kolorach: purpurowy, lawendowy, różowy, biały.
Kwiaty bzu i jego właściwości.
Bez ma wiele właściwości leczniczych, a nawet odżywczych.
Oto kilka z nich:
- uspokaja
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga walkę z pasożytami
- wspomaga regenerację
- wspomaga walkę z trądzikiem
- redukuje bóle głowy
- wzmacnia odporność
- oczyszcza krew
- wygładza zmarszczki
Syrop, nalewka, olejek
Najprościej wykonać jest herbatę, natomiast syropy, nalewki, olejki również są łatwe w przygotowaniu. Przepisów znajdziemy sporo, dlatego eksperymentować można na wiele sposobów. Dzisiaj zajmiemy się przepisem na syrop z bzu lilaka. Przygotowanie syropu nie jest długie, dłużej będzie trwało zrywanie kwiatów :)
Syrop z bzu jest przepyszny i można wykorzystywać go do drinków, deserów, lemoniady. To również wspaniały prezent dla kogoś bliskiego. Domowy trunek w szklanej butelce będzie prezentować się pięknie.
W naszym sklepie znajdą Państwo wiele butelek do syropów, nalewek, które ozdobią domowe wyroby. Polecamy również butelki z nadrukiem i grawerem.
Teraz czas na wykonanie. Do dzieła!
Co potrzebujemy na 1 litr syropu?
- 80g kwiatów bzu
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 1 cytryna
Ilość kwiatów i cukru jest wedle uznania. Zależy czy chcemy mocno kwiatowy smak czy bardziej słodszy. Jeśli zdecydujemy się na słodszy syrop, dodajemy więcej cukru.
Przygotowanie:
1. Kwiaty płuczemy pod letnią wodą, obieramy i wkładamy do słoja.
2. Wodę podgrzewamy z cukrem.
3. Cytrynę wyciskamy i dodajemy do wody.
4. Słój z zawartością zalewamy gorącą wodą.
5. Odstawiamy na ok 3 dni.
6. Po tym czasie otrzymany syrop przecedzamy przez sitko lub gazę i przelewamy używając lejka do butelek lub mniejszych słoików.
W naszym sklepie znajdą Państwo różne butelki, słoje oraz inne akcesoria, które przydadzą się do wykonania syropu z bzu.
Powodzenia!