
Maj, czerwiec, lipiec to miesiące, w którym znajdziemy piękne czerwone rośliny na wielu polach uprawnych wśród zbóż. Mowa o makach polnych. Roślina, która ma wiele zastosowań zdrowotnych i kosmetycznych.
Czerwcowe trunki - nalewka z płatków maku
Wyjątkowy kwiat wśród zbóż
Mak polny – piękna, czerwona roślina, a zarazem chwast. Kojarzy się z latem, nadchodzącymi wakacjami, słońcem i wspaniałym polskim krajobrazem.
Barwną roślinę znajdziemy na obrzeżach pól, wśród upraw zboża oraz na poboczach dróg. Jeśli zdecydujemy się na zbiór maku zdecydowanie omijajmy te na poboczach dróg.
Mak polny ma czerwone lub pomarańczowe kwiaty, natomiast ususzone nabierają ciemnofioletowego koloru.
Właściwości i zastosowanie maku
Mak polny występuje często w połączeniu z innymi ziołami. Idealny na zapalenia gardła, przeziębienia, katar, biegunki.
Mak posada również właściwości osłonowe, dzięki którym występuje w płynach do higieny intymnej, jamy ustnej.
Czerwone płatki można używać do barwienia leków, tkanin, ale również są wykorzystywane jako barwnik do wina, czy innych napojów.
Co wykonać z czerwonych płatków?
Najczęściej z maku polnego wykonywany jest napar, który ma wiele zastosowań. Z kwiatów tej rośliny wykonać można również nalewki, likier, jak również mieszanki kwiatowe na uspokojenie, w połączeniu z kwiatem rumianku, lipy.
Przepis na coś mocniejszego
Dzisiaj proponujemy przepis na nalewkę z płatków maku polnego. Zamknięte lato w butelkach to najlepszy pomysł dla miłośników domowych degustatorów nalewek i nie tylko. Smak nalewki z kwiatów maku jest delikatny i ma działanie łagodzące.
Co potrzebujemy?
- 1 l płatków kwiatu
- 0,75 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
1. Zbieramy płatki kwiatów, najlepiej same płatki.
2. Płatki delikatnie myjemy i dodajemy do słoja.
3. Zalewamy alkoholem i zakręcamy słój.
4. Po kilku dniach, kiedy nasze kwiaty stracą rubinowy kolor przygotowujemy syrop z wody i cukru.
5. Cukier rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 40 stopni Celsjusza.
6. Gdy syrop ostygnie używając sitka przelewamy płatki kwiatów z alkoholem łącząc z otrzymanym wcześniej syropem.
7. Całość filtrujemy i przelewamy do butelek.
8. Otrzymana nalewka gotowa jest od razu do spożycia.
W naszym sklepie znajdą Państwo różne butelki, słoje oraz inne akcesoria, które przydadzą się do wykonania nalewki.
Powodzenia!