Nalewka z głogu, czyli głogówka, dżem z głogu i sok z głogu – przepisy

Nalewka z głogu, czyli głogówka, dżem z głogu i sok z głogu – przepisy

Jakie właściwości zdrowotne posiadają owoce głogu? Co z można z nich zrobić? Dlaczego warto posiadać w spiżarni różne przetwory z głogu? Wyjaśniamy i przedstawiamy przepisy na nalewkę z głogu (głogówkę), na dżem z głogu i na sok z głogu.

Właściwości zdrowotne głogu

Głóg to krzew z charakterystycznymi czerwonymi owocami, który znajdziemy na skrajach lasu czy w parkach. Owoce głogu należy zbierać końcem września lub początkiem października, kiedy są dojrzałe.  Suszymy je w lekko nagrzanym piekarniku (60-70 stopni Celsjusza).

W medycynie ludowej kwiaty i owoce głogu wykorzystywane były w takich dolegliwościach jak problemy z układem krążenia, bóle stawów, biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego oraz bezsenność.

Owoce głogu są obfite we flawonoidy, polifenole, antyoksydanty, mikroelementy takie jak potas, magnez, fosfor. Mają właściwości przeciwutleniające (pomocne do walki z wolnymi rodnikami), pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i układ krążenia, a także działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. To tylko kilka cennych właściwości, dla których warto dodać do swojej codziennej diety głóg.

Warto również wspomnieć, że sok i nalewka z głogu są bardzo podobne do soku i nalewki z dzikiej róży – mają prozdrowotne działanie oraz występuje  w nich dużo witaminy C. Wiele osób również myli te dwie rośliny. 

Co można zrobić z głogu?

Owoce głogu warto stosować w życiu codziennym i można przygotować z nich wiele przetworów. Oto kilka z nich:

  • nalewka z głogu
  • napar z głogu
  • sok z głogu
  • syrop z głogu
  • wino z głogu
  • dżem z głogu
  • powidła z głogu.

My przedstawimy przepis na nalewkę, dżem i sok z głogu.

Nalewka z głogu (głogówka) - przepis

Nalewka z głogu jest dosyć łatwa do przygotowania, ale musi odstać ok. 8 miesięcy. Czego będziesz potrzebować do jej przyrządzenia i jak wygląda przepis?

Składniki na nalewkę z głogu:

  • owoce głogu – 1 kg
  • spirytus – 600 ml ( lub 300 ml spirytusu i 300 ml wódki)
  • cukier – 50 dag
  • goździki – 5-10 sztuk
  • cynamon – pół laski
  • przegotowana woda – 4 szklanki.

Potrzebne akcesoria:

Wykonanie nalewki z głogu:

  1. Owoce głogu myjemy, rozgniatamy i wsypujemy do słoja.
  2. Spirytus mieszamy ze szklanką wody i zalewamy głóg.
  3. Zamykamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie potrząsając.
  4. Po 2 tygodniach resztę wody gotujemy z przyprawami (goździkami i cynamonem), dodajemy cukier i nadal gotujemy przez kilka minut.
  5. Alkohol zlewamy z owoców, wlewamy do syropu i mieszamy.
  6. Otrzymaną miksturę wlewamy do słoja, zamykamy i odstawiamy nalewkę z głogu na 3 dni.
  7. Na końcu filtrujemy (można użyć naszego stojaka z workiem filtracyjnym) i przelewamy  do butelek, używając lejka. 
  8. Nalewkę z głogu, czyli głogówkę, odstawiamy na ok. 8 miesięcy.

Dżem z głogu - przepis

Dżem z głogu jest bardzo smaczny, nieco przypomina dżem z jarzębiny, a jego przyrządzenie jest bardzo łatwe.

Składniki na dżem z głogu:

  • owoce głogu – 0,5 kg
  • cukier – 300-400 g.

Potrzebne akcesoria:

Wykonanie dżemu z głogu:

  1. Z owoców pozbywamy się pestek.
  2. Zalewamy owoce wodą i gotujemy do momentu, aż głóg się rozgotuje.
  3. Głóg blendujemy lub rozgniatamy tłuczkiem.
  4. Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i gotujemy do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając.
  5. Garnek z otrzymaną masą odstawiamy na całą noc w zacienione miejsce.
  6. Ponownie podgrzewamy masę, do momentu zgęstnienia.
  7. Następnie – używając lejka – przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Dżem z głogu

Sok z głogu - przepis

Sok z głogu można pić solo, rozcieńczyć go w wodzie lub herbacie. Najlepiej jest spożywać sok codziennie, jeśli chcemy odczuć jego prozdrowotne właściwości.

Składniki na sok z głogu:

  • owoce głogu  – 1 kg
  • cukier – 250 g
  • woda  500 ml
  • sok z cytryny – 50 ml
  • opcjonalnie dzika róża lub żurawina – 100 g.

Potrzebne akcesoria:

Wykonanie soku z głogu:

  1. Owoce głogu myjemy i pozbywamy się pestek.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Głóg blendujemy lub rozgniatamy tłuczkiem.
  4. Dodajemy owoce głogu i gotujemy przez ok. 20 minut.
  5. Otrzymany sok studzimy i filtrujemy, następnie przelewamy do butelek.
  6. Butelki z sokiem z głogu można zapasteryzować.

Życzymy smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium