W sierpniu jeszcze lato w pełni, ale na straganach już powoli będziemy mogli znaleźć smaki jesieni.
Co najlepiej wtedy kupować, by jak najdłużej cieszyć się smakiem lata?
- Przepisy
- Przepisy na nalewki
- Przepisy na likiery
- Przepisy na wino
- Przepisy na piwo i cydr
- Przepisy na dżemy
- Przepisy na soki
- Przepisy na lemoniady
- Przepisy na syropy
- Przepisy na drinki
- Przepisy Thermomix
- Przepisy na Wielkanoc
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Przepisy na warzywa w słoiku
- Domowe nalewki i wino
- Alkohole świata
- Przetwory i soki
- Sole i kiszonki
- Zdrowa żywność - porady i inspiracje
Czas letni oprócz wakacji i wysokich temperatur za oknem kojarzy nam się również z przygotowaniami do zimy. To czas zbiorów naszych plonów, jak również uzupełnienia naszej spiżarni i poszerzenia jej o nowe produkty. Któż z nas nie przepada za sałatkami czy ogórkami kiszonymi. Ogórki kiszone dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym są wybierane i coraz częściej przygotowywane przez Polskie gospodynie. Dobry ogórek kiszony ma jednak to do siebie że musi trochę poleżeć w przyprawach i solance. Dla mniej cierpliwych i chcących cieszyć się smakiem ogórka kiszonego już po 2 dniach przedstawiamy przepis na ogórki małosolne przygotowywane jak za czasów naszych babć w tradycyjnej kamionce.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich pomocna przy problemach żołądkowych idealnie wypełni miejsce w domowej apteczce. Podana po zakończeniu biesiadowania lub rano na poratowanie po wcześniejszym obżarstwie.
Sezon letni to idealny czas na uzupełnienie zapasów zimowych w naszych spiżarniach, a także wzbogacenie ich o nowe produkty. Nie od dziś wiadomo że oprócz warzyw i owoców można spożywać również kwiaty niektórych roślin takich jak np. Dzika róża. Konfitura z płatków dzikiej róży wykonywana jest od pokoleń. Głównym składnikiem są płatki róży nadające pachnący i niezwykły zapach oraz smak.
Wino truskawkowe (słow. Jahodové víno) – polsko–słowacki komediodramat z 2007 roku w reżyserii Dariusza Jabłońskiego, na motywach kilku opowiadań Andrzeja Stasiuka ze zbioru pt. Opowieści galicyjskie.
Sezon letni już za progiem – podczas słonecznych i upalnych dni - gdy żar leje się z nieba, każdy z nas poszukuje ochłody i orzeźwienia. Domowa lemoniada to idealny pomysł, aby ugasić pragnienie. Tradycyjnie napój ten jest przygotowywany z cytryn, cukru oraz wody. Warto jednak nieco poeksperymentować i stworzyć własną lemoniadę o unikalnej recepturze - z połączenia różnych owoców, ziół, a nawet sezonowych warzyw. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników, lemoniada nie tylko zaspokoi zapotrzebowanie na wodę i orzeźwi, ale także dostarczy nam sporą dawkę witamin oraz składników mineralnych, które organizm traci w czasie upalnych dni.
Lilak pospolity zwany potocznie bzem - to jedna z najpiękniejszych majowych roślin. Ma charakterystyczne, zebrane w grona kwiaty w kolorze fioletowym lub białym o intensywnym zapachu. Bez, oprócz walorów ozdobnych posiada również mnóstwo właściwości leczniczych. Znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu przeziębienia, bólu głowy i wszelakich problemów skórnych.
Dla fanów nalewek domowych na spirytusie mamy dobre wieści - przygotowaliśmy banalnie prosty przepis na pyszny trunek. Nalewka z cytryny? Przygotuj i wypróbuj smak lub zrób trunek i obdaruj nim smakosza napojów wysokoprocentowych.
Okres wiosenny to idealny czas na przygotowywanie naturalnych preparatów wzmacniających odporność sporządzanych na bazie sezonowych roślin, które idealnie sprawdzą się jako środek wzmacniający odporność w czasie jesienno-zimowych infekcji. Oprócz mniszka lekarskiego, który tak licznie zdobi majowe łąki oraz trawniki i sprawdza się doskonale jako surowiec do przygotowania tzw. „miodu z mleczy” warto wykonać także prozdrowotny syrop z młodych pędów sosny. Ten naturalny specyfik charakteryzuje się znaczną zawartością witaminy C, składników mineralnych, flawonoidów. Wykazuje działanie antybakteryjne i świetnie sprawdzi się jako środek odkrztuszający podczas kaszlu.
Barwa pomarańczowa (pomarańcz, oranż) – kolor zaliczany do rodziny kolorów jaskrawych z palety barw podrzędnych. Powstaje po zmieszaniu dwóch podstawowych barw: czerwonej i żółtej. Nazwa koloru pomarańczowego wzięła się od nazwy owocu pomarańczy.
Słodki, gęsty likier ma wielu zwolenników. Amatorzy tego trunku często wykonują go samodzielnie. W jaki sposób? Przedstawiamy sprawdzony przepisy, jak prosto i szybko zrobić domowy likier kokosowy.
Krówka – osada leśna w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie bydgoskim, w gminie Koronowo.
Mleczny i przyjemnie słodki likier - doskonały, by delektować się nim prosto z kieliszka. Wielu z pasjonatów domowych trunków lubi jednak eksperymentować! Na bazie kawowego likieru można przyrządzić wiele wspaniałych drinków: Long Black Russian (z colą i wódką), czy Black Magic (w połączeniu z wódką i sokiem z cytryny)
Żurek to tradycyjna zupa goszcząca na polskich stołach w okresie Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu kraju może być ona przygotowywana według różnorakich receptur - na bazie wywaru mięsnego lub w wariancie postnym. Zawsze podstawą do przygotowania zupy jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w drodze spontanicznej fermentacji heteromlekowej. Żurek wielkanocny można podawać z ziemniakami, twarogiem albo z jajkiem ugotowanym na twardo w towarzystwie świeżego pieczywa. W celu uzyskania delikatniejszego charakteru zupy, warto zabielić ją śmietaną lub jogurtem naturalnym, a sposób podania żurku w chlebie lub słoiczku nada potrawie efektowny wygląd.