Borówka amerykańska, znana również jako jagoda amerykańska, to roślina, która jest bogata w witaminy i bardzo smaczna. Nalewka z borówki amerykańskiej to wspaniały sposób na wykorzystanie właściwości tych owoców w celach leczniczych i kulinarnych. Przygotowaliśmy trzy przepisy na nalewkę z borówki amerykańskiej wykonaną przy użyciu urządzenia Thermomix.
Nalewka z borówki amerykańskiej z miodem
Najbardziej klasyczna wersja nalewki to ta z dodatkiem miodu i cynamonu. Jest w niej średnia zawartość alkoholu, bo w przepisie używamy 250 ml wódki.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- wódka – 250 ml
- miód – 250 ml
- cynamon – 1 laska.
Akcesoria:
Przygotowanie:
- Umieść borówki w Thermomixie i miksuj na prędkości 6 przez 10 sekund.
- Dodaj wódkę i cynamon, a następnie miksuj na prędkości 4 przez 15 sekund.
- Za pomocą lejka przelej masę do butelki, dodaj miód i energicznie wstrząśnij.
- Przechowuj w ciemnym miejscu przez około miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając butelką.
Nalewka z borówki amerykańskiej z cukrem
W tym przepisie wykorzystujemy 500 ml wódki, więc nalewka będzie posiadać większą zawartość alkoholu. Z kolei za dodatek służy wanilia.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- wódka – 500 ml
- cukier – 200 g
- wanilia – 1 laska.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- sitko
- lejek z sitkiem.
Przygotowanie:
- Umieść borówki w Thermomixie i miksuj na prędkości 6 przez 10 sekund.
- Dodaj wódkę, cukier i wanilię, a następnie miksuj na prędkości 4 przez 15 sekund.
- Przelej wszystko do butelki, zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu przez około miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając butelką.
Nalewka z borówki amerykańskiej i czarnej porzeczki
Jeśli chcesz przygotować nalewkę z borówki amerykańskiej, to możesz dodać też inne owoce, zwłaszcza te o kwaskowatym smaku. Świetnie sprawdza się w tej roli czarna porzeczka.
Składniki:
- borówki amerykańskie – 500 g
- czarna porzeczka – 200 g
- wódka – 500 ml
- cukier – 200 g
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- sitko
- lejek z sitkiem.
Przygotowanie:
- Umieść borówki i czarną porzeczkę w Thermomixie i miksuj na prędkości 6 przez 10 sekund.
- Dodaj wódkę, cukier i sok z cytryny, a następnie miksuj na prędkości 4 przez 15 sekund.
- Przelej masę do butelki, zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu przez około miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając butelką.
Przygotowaną nalewkę spożywaj okazjonalnie, w niewielkich ilościach.