Porterówka – domowe przepisy na nalewkę na piwie porter

Porterówka – domowe przepisy na nalewkę na piwie porter

Porterówka to nalewka na bazie piwa porter. Można ją przyrządzić z różnymi dodatkami i tym samym uzyskać wiele smaków i aromatów.  Sprawdź nasze przepisy na domową porterówkę z kawą, miodem i przyprawami.

Porter – jakie to piwo?

Porter to piwo ciemne, które zyskało popularność w XVIII wieku w Anglii. Często było ono warzone na potrzeby marynarki wojennej i chętnie spożywane przez robotników portowych, co przyczyniło się do jego nazwy.

Piwo porter charakteryzuje się ciemnym kolorem, słodowym smakiem oraz intensywnym aromatem. Zazwyczaj ma też wyższą zawartość alkoholu niż typowe piwa jasne.

Nalewka na piwie porter

Nalewka na bazie piwa porter jest doskonałym przykładem na to, jak można wykorzystać piwo w celu uzyskania wyjątkowego alkoholu. Porterówka powstaje przez dodanie do piwa różnych składników, takich jak owoce, zioła, przyprawy czy miód, a następnie pozostawienie ich na kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu.

W zależności od użytych składników, porterówka może mieć różny smak i aromat. Niektóre z najpopularniejszych wariantów to porterówka z malinami, z wiśniami, z miodem czy z kawą.

Porterówkę można pić jako aperitif, deserowy likier lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Jest to również doskonały pomysł na prezent dla miłośników piwa i nalewek.

Jak zrobić porterówkę?

Do produkcji porterówki potrzebne jest piwo porter oraz dodatkowe składniki, takie jak owoce, zioła, przyprawy czy miód, które pozwolą nadać nalewce wyjątkowy smak i aromat. 

Do produkcji nalewki porterowej najlepiej wykorzystać dobrej jakości piwo porter, które cechuje się bogatym smakiem i aromatem. Można wybrać piwo porter jasne lub ciemne, w zależności od preferencji.

Przepisy na domową porterówkę

Przedstawiamy kilka przepisów na domową porterówkę. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.

Porterówka z kawą

Porterówka z kawą to lubiana klasyka. Kawa świetnie komponuje się z piwem porter, stąd też niektórzy producenci decydują się na dodanie jej w procesie tworzenia trunku – piwo leżakuje z ziarnami kawami. Do naszego przepisu należy wybrać klasyczne piwo porter.

Składniki:

  • piwo porter – 1 litr 
  • ziarna kawy – 100 g
  • cukier – 100 g
  • wanilia – 1 laska.

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj piwo, cukier, ziarna kawy i wanilię.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Przelej do butelek używając lejka  i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Porterówka z miodem i imbirem

Kolejną propozycją jest porterówka z miodem i wyrazistymi przyprawami, takimi jak imbir oraz cynamon.

Składniki:

  • piwo porter – 1 litr
  • miód – 200 g
  • starty imbir – 1 łyżka
  • cynamon – 1 laska  
  • skórka starta z jednej pomarańczy.

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj piwo, miód, imbir, cynamon i skórkę z pomarańczy.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Przelej do butelek używając lejka i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Porterówka z cynamonem i miodem

Trzeci przepis na porterówkę to połączenie smaków słodkich z cytrusami.

Składniki:

  • piwo porter – 500 ml
  • cynamon – 1 laska
  • miód – 2 łyżki 
  • cukier brązowy – 2 łyżki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny.

Akcesoria:

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (oprócz cukru) umieść w słoiku.
  2. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, regularnie wstrząsając zawartością.
  3. Po 2 tygodniach dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
  4. Przecedź porterówkę i przelej do butelek lub – używając lejka z sitkiem – przelej do butelek.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium