Czy jest coś lepszego niż siedzenie pod drzewem czereśniowym i cieszenie się ich soczystymi, słodkimi owocami? To prawdziwy raj na ziemi! Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, to przygotuj letnie przetwory. Szczególnie polecamy sok z czereśni, zrobiony przy użyciu urządzenia Thermomix. Sprawdź nasze przepisy.
Czereśnie – symbol lata
Czerwone, soczyste czereśnie to prawdziwy symbol lata. Niestety ich sezon jest krótki, a najlepiej korzystać z nich, kiedy są świeże. Nie zwlekaj więc, jeśli chcesz przyrządzić przetwory z czereśni. A dlaczego warto?
Czereśnie są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jako jedne z niewielu owoców zawierają cyjanidynę – przeciwutleniacz silniejszy niż witamina C, który m.in. działa przeciwzapalnie i chroni naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że im ciemniejszy owoc, tym więcej dobroczynnych składników zawiera.
Przepis na sok z czereśni w wersji klasycznej
Do klasycznego przepisu na sok z czereśni potrzebujesz dwóch lub trzech składników. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty, zwłaszcza, jeśli korzystasz z urządzenia Thermomix.
Składniki:
- czereśnie, oczyszczone i pozbawione pestek – 500 g
- woda – 200 ml
- cukier (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodzenia) – 2 łyżki.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na sok
- małe sitko
- lejek z sitkiem lub bawełniany worek do filtracji
- etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki
- drylownica.
Przygotowanie:
- Przygotuj czereśnie, usuwając pestki i oczyszczając je z ogonków. Do usuwania pestek możesz użyć specjalnego narzędzia (polecamy drylownicę z naszego sklepu) lub zrobić to ręcznie.
- Włóż oczyszczone czereśnie do misy Thermomix.
- Dodaj wodę do miski.
- Jeśli wolisz bardziej słodki sok, dodaj cukier.
- Zamknij pokrywę Thermomix i ustaw czas na 1 minutę oraz prędkość na 10.
- Zaczekaj, aż Thermomix dokładnie zmiksuje czereśnie i uzyskasz gładką konsystencję.
- Przelej sok przez sitko, aby oddzielić pulpy od płynu. Możesz również użyć specjalnego sitka do soku, jeśli chcesz, aby sok był całkowicie klarowny.
- Przelej sok do butelek lub szklanek i schłodź w lodówce przed podaniem.
Przepis na sok z czereśni z dodatkiem cytryny
Naszą drugą propozycją jest sok z czereśni z dodatkiem soku z cytryny. Ten kwaśny owoc bardzo dobrze podbija smak, a jednocześnie wprowadza do soku więcej witamin.
Składniki:
- czereśnie, oczyszczone i pozbawione pestek – 500 g
- woda – 200 ml
- sok z cytryny – 2 łyżki
- cukier (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodzenia) – 2 łyżki.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na sok
- małe sitko
- lejek z sitkiem lub bawełniany worek do filtracji
- etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki
- drylownica.
Przygotowanie:
- Włóż oczyszczone czereśnie do misy Thermomix.
- Dodaj wodę, sok z cytryny i ewentualnie cukier.
- Zamknij pokrywę Thermomix i ustaw czas na 1 minutę oraz prędkość na 10.
- Zaczekaj, aż Thermomix dokładnie zmiksuje czereśnie i uzyskasz gładką konsystencję.
- Przelej sok przez sitko, aby oddzielić pulpy od płynu.
- Przelej sok do butelek lub szklanek i schłodź w lodówce przed podaniem.
Każdy przepis można dostosować do własnych upodobań, dodając mniej lub więcej wody lub cukru. Ważne jest, aby dopasować proporcje do swoich gustów i cieszyć się świeżym, domowym sokiem z czereśni. Życzymy smacznego i owocowego lata!