Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Sok z czereśni – przepisy Thermomix

Sok z czereśni – przepisy Thermomix

Czy jest coś lepszego niż siedzenie pod drzewem czereśniowym i cieszenie się ich soczystymi, słodkimi owocami? To prawdziwy raj na ziemi! Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, to przygotuj letnie przetwory. Szczególnie polecamy sok z czereśni, zrobiony przy użyciu urządzenia Thermomix. Sprawdź nasze przepisy.

Czereśnie – symbol lata

Czerwone, soczyste czereśnie to prawdziwy symbol lata. Niestety ich sezon jest krótki, a najlepiej korzystać z nich, kiedy są świeże. Nie zwlekaj więc, jeśli chcesz przyrządzić przetwory z czereśni. A dlaczego warto?

Czereśnie są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jako jedne z niewielu owoców zawierają cyjanidynę – przeciwutleniacz silniejszy niż witamina C, który m.in. działa przeciwzapalnie i chroni naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że im ciemniejszy owoc, tym więcej dobroczynnych składników zawiera. 

Przepis na sok z czereśni w wersji klasycznej

Do klasycznego przepisu na sok z czereśni potrzebujesz dwóch lub trzech składników. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty, zwłaszcza, jeśli korzystasz z urządzenia Thermomix.

Składniki:

  • czereśnie, oczyszczone i pozbawione pestek – 500 g
  • woda – 200 ml
  • cukier (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodzenia) – 2 łyżki.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj czereśnie, usuwając pestki i oczyszczając je z ogonków. Do usuwania pestek możesz użyć specjalnego narzędzia (polecamy drylownicę z naszego sklepu) lub zrobić to ręcznie.
  2. Włóż oczyszczone czereśnie do misy Thermomix.
  3. Dodaj wodę do miski.
  4. Jeśli wolisz bardziej słodki sok, dodaj cukier.
  5. Zamknij pokrywę Thermomix i ustaw czas na 1 minutę oraz prędkość na 10.
  6. Zaczekaj, aż Thermomix dokładnie zmiksuje czereśnie i uzyskasz gładką konsystencję.
  7. Przelej sok przez sitko, aby oddzielić pulpy od płynu. Możesz również użyć specjalnego sitka do soku, jeśli chcesz, aby sok był całkowicie klarowny.
  8. Przelej sok do butelek lub szklanek i schłodź w lodówce przed podaniem.

Przepis na sok z czereśni z dodatkiem cytryny

Naszą drugą propozycją jest sok z czereśni z dodatkiem soku z cytryny. Ten kwaśny owoc bardzo dobrze podbija smak, a jednocześnie wprowadza do soku więcej witamin.

Składniki:

  • czereśnie, oczyszczone i pozbawione pestek – 500 g
  • woda – 200 ml
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • cukier (opcjonalnie, w zależności od preferencji słodzenia) – 2 łyżki.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • butelki na sok
  • małe sitko
  • lejek z sitkiem lub  bawełniany worek do filtracji
  • etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki
  • drylownica.

Przygotowanie:

  1. Włóż oczyszczone czereśnie do misy Thermomix.
  2. Dodaj wodę, sok z cytryny i ewentualnie cukier.
  3. Zamknij pokrywę Thermomix i ustaw czas na 1 minutę oraz prędkość na 10.
  4. Zaczekaj, aż Thermomix dokładnie zmiksuje czereśnie i uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Przelej sok przez sitko, aby oddzielić pulpy od płynu.
  6. Przelej sok do butelek lub szklanek i schłodź w lodówce przed podaniem.

 

Domowy sok z czereśni

Każdy przepis można dostosować do własnych upodobań, dodając mniej lub więcej wody lub cukru. Ważne jest, aby dopasować proporcje do swoich gustów i cieszyć się świeżym, domowym sokiem z czereśni. Życzymy smacznego i owocowego lata!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium