Sok z czarnej porzeczki – przepisy Thermomix

 Sok z czarnej porzeczki – przepisy Thermomix

Czarne porzeczki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców, które możemy znaleźć na polskim rynku. Te małe, ciemne owoce są idealną bazą soków, dżemów, konfitur i innych przetworów. Są bogate w witaminy C, K i E, a także w antyoksydanty. W artykule przedstawiamy 3 przepisy na sok z czarnej porzeczki, do przygotowania w urządzeniu Thermomix.

Sok z czarnej porzeczki – wersja klasyczna

Tylko 3 składniki wystarczą, by przygotować zdrowy i pyszny sok z czarnej porzeczki. A jeśli do jego przyrządzania użyjesz Thermomix, to wykonanie soku zajmie Ci zaledwie ok. 5 minut.

Składniki:

  • czarna porzeczka – 1 kg
  • cukier – 500 g
  • woda – 1 l.

Akcesoria: 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
  3. Dodajemy cukier i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
  4. Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  5. Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
  6. Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.

Sok z czarnej porzeczki z miodem

Alternatywą dla klasycznego soku (zawierającego cukier) jest połączenie czarnych porzeczek i miodu. Możesz wybrać dowolny, lubiany przez siebie miód. Zachęcamy do testowania różnych miodów, zarówno tych z kwiatowych nektarów, jak i spadziowych.

Składniki:

  • czarna porzeczka – 1 kg
  • miód – 200 g
  • woda – 1 l. 

Akcesoria: 

  • Thermomix
  • butelki na sok
  • małe sitko
  • lejek z sitkiem
  • etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
  3. Dodajemy miód i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
  4. Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  5. Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
  6. Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.

 

Sok z czarnej porzeczki na lato
Sok z czarnej porzeczki z dodatkiem lodu jest orzeźwiającą propozycją na lato

Sok z czarnej porzeczki z jabłkami

Dodatek jabłek w soku z czarnej porzeczki łagodzi kwaskowaty smak, dlatego warto wybrać słodsze odmiany jabłek. Oczywiście podaną w przepisie ilość cukru możesz modyfikować, w zależności od własnych preferencji i smaku jabłek.

Składniki:

  • czarna porzeczka – 1 kg
  • jabłka – 1 kg
  • cukier – 500 g
  • woda – 1 l.

Akcesoria: 

  • Thermomix
  • butelki na sok
  • małe sitko
  • lejek z sitkiem
  • etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki i jabłka dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
  3. Dodajemy cukier i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
  4. Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  5. Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
  6. Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i zdrowym sokiem z czarnej porzeczki, przygotowanym w Thermomixie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium