Czarne porzeczki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców, które możemy znaleźć na polskim rynku. Te małe, ciemne owoce są idealną bazą soków, dżemów, konfitur i innych przetworów. Są bogate w witaminy C, K i E, a także w antyoksydanty. W artykule przedstawiamy 3 przepisy na sok z czarnej porzeczki, do przygotowania w urządzeniu Thermomix.
Sok z czarnej porzeczki – wersja klasyczna
Tylko 3 składniki wystarczą, by przygotować zdrowy i pyszny sok z czarnej porzeczki. A jeśli do jego przyrządzania użyjesz Thermomix, to wykonanie soku zajmie Ci zaledwie ok. 5 minut.
Składniki:
- czarna porzeczka – 1 kg
- cukier – 500 g
- woda – 1 l.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na sok
- małe sitko
- lejek z sitkiem
- etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki.
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
- Dodajemy cukier i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
- Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
- Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.
Sok z czarnej porzeczki z miodem
Alternatywą dla klasycznego soku (zawierającego cukier) jest połączenie czarnych porzeczek i miodu. Możesz wybrać dowolny, lubiany przez siebie miód. Zachęcamy do testowania różnych miodów, zarówno tych z kwiatowych nektarów, jak i spadziowych.
Składniki:
- czarna porzeczka – 1 kg
- miód – 200 g
- woda – 1 l.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na sok
- małe sitko
- lejek z sitkiem
- etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki.
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
- Dodajemy miód i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
- Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
- Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.
Sok z czarnej porzeczki z jabłkami
Dodatek jabłek w soku z czarnej porzeczki łagodzi kwaskowaty smak, dlatego warto wybrać słodsze odmiany jabłek. Oczywiście podaną w przepisie ilość cukru możesz modyfikować, w zależności od własnych preferencji i smaku jabłek.
Składniki:
- czarna porzeczka – 1 kg
- jabłka – 1 kg
- cukier – 500 g
- woda – 1 l.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na sok
- małe sitko
- lejek z sitkiem
- etykiety samoprzylepne lub zawieszki na butelki.
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnej porzeczki i jabłka dokładnie myjemy i osuszamy.
- Wkładamy owoce do misy Thermomix i miksujemy na prędkości 5 przez 20 sekund.
- Dodajemy cukier i wodę, a następnie miksujemy na prędkości 5 przez kolejne 20 sekund.
- Przełączamy na prędkość 10 i miksujemy przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Przelewamy sok do butelek i szczelnie zamykamy.
- Butelki pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem przez około 20 minut.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i zdrowym sokiem z czarnej porzeczki, przygotowanym w Thermomixie.