Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców, które świetnie nadają się do przygotowywania przetworów. Tym razem przedstawimy kilka przepisów na dżem brzoskwiniowy przy użyciu urządzenia Thermomix, dzięki któremu proces produkcji domowych przetworów staje się łatwy i przyjemny.
Ciekawostki o brzoskwiniach
Brzoskwinie pochodzą z Azji i od wieków są cenione za swój słodki smak i soczystość. Czym się wyróżniają pod względem składników odżywczych?
- Są bogate w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność i działa jako naturalny antyoksydant.
- Brzoskwinie są także źródłem witaminy A, która jest korzystna dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.
- Zawierają błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego.
- Brzoskwinie są niskokaloryczne, dlatego świetnie nadają się jako przekąska dla osób dbających o linię.
Brzoskwinie znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być spożywane na surowo, dodawane do sałatek, wypieków, deserów czy przygotowywanych koktajli. Możliwości są praktycznie nieograniczone.
Brzoskwinie można również suszyć, tworząc smaczne i zdrowe przekąski. Suszenie pozwala na dłuższe przechowywanie i cieszenie się smakiem brzoskwiń przez cały rok.
Dżem brzoskwiniowy – przepis klasyczny
Do najprostszego przepisu potrzebujesz tylko 3 składników. Za każdym razem podajemy, by brzoskwinie obrać, ponieważ większość osób woli dżem bez skórek, ale możesz przyrządzić go także z nieobranych brzoskwiń, zwłaszcza, gdy posiadają one delikatną skórkę.
Składniki:
- dojrzałe brzoskwinie – 1 kg
- cukier – 500 g
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- Włóż brzoskwinie, cukier i sok z cytryny do misy Thermomixu.
- Ustaw program "Gotowanie" na 100°C przez 40 minut.
- Po upływie czasu, zmiksuj dżem na prędkości 8 przez 20 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików i dokładnie zakręć.
- Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem brzoskwiniowy z wanilią
W tym przepisie – do podstawowego – dodajemy aromatyczną laskę wanilii. Dzięki temu dżem zyska nie tylko wspaniały zapach, ale też bardziej wakacyjny charakter.
Składniki:
- dojrzałe brzoskwinie – 1 kg
- cukier – 500 g
- laska wanilii – 1 sztuka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż brzoskwinie, cukier, nasionka z laski wanilii i sok z cytryny do misy Thermomixu.
- Ustaw program "Gotowanie" na 100°C przez 40 minut.
- Po upływie czasu, zmiksuj dżem na prędkości 8 przez 20 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików i dokładnie zakręć.
- Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy
Brzoskwinie i truskawki to połączenie właściwie idealne. Po pierwsze – chyba nie ma osoby, która nie lubi tych owoców. Przepadają za nimi również dzieci. Po drugie – połączenie słodyczy brzoskwiń z nieco kwaskowatymi truskawkami pozwala osiągnąć bardzo ciekawy efekt smakowy. No i wreszcie po trzecie – dżem brzoskwiniowo-truskawkowy obłędnie pachnie.
Składniki:
- dojrzałe brzoskwinie – 500 g
- truskawki – 500 g
- cukier – 500 g
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Oczyść truskawki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż brzoskwinie, truskawki, cukier i sok z cytryny do misy Thermomixu.
- Ustaw program "Gotowanie" na 100°C przez 40 minut.
- Po upływie czasu, zmiksuj dżem na prędkości 8 przez 20 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików i dokładnie zakręć.
- Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy
Z brzoskwiniami bardzo dobrze komponują się także pomarańcze. W naszym przepisie nie wykorzystujemy całych owoców cytrusowych, a jedynie sok i skórkę z pomarańczy.
Składniki:
- dojrzałe brzoskwinie – 1 kg
- cukier – 500 g
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety samoprzylepne.
Przygotowanie:
- Obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż brzoskwinie, cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz sok z cytryny do misy Thermomixu.
- Ustaw program "Gotowanie" na 100°C przez 40 minut.
- Po upływie czasu, zmiksuj dżem na prędkości 8 przez 20 sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wcześniej przygotowanych słoików i dokładnie zakręć.
- Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Polecamy skorzystać z propozycji przepisów i delektować się smakiem lata przez cały rok! Niech brzoskwinie zagoszczą na Waszych talerzach i dostarczą Wam niezapomnianych doznań smakowych.
Życzymy smacznego!
Zobacz też inne przepisy Thermomix oraz wszystkie przepisy na dżemy.