Suszone zioła
Suszone zioła wspaniale podkreślają smak każdej potrawy i nadają jej wyjątkowego aromatu. Jeśli są wysokiej jakości, to pod względem korzyści zdrowotnych i wartości nie odbiegają od świeżych ziół. Bardzo dużą zaletą suszonych ziół jest to, że możesz dodać je właściwie w każdym momencie przygotowywania potrawy, nie musisz obawiać się, że wysoka temperatura negatywnie wpłynie na ich smak. W naszym sklepie znajdziesz zarówno jednorodne suszone zioła, jak i ciekawe mieszanki ziół.
Przyprawa Pomidor - bazylia - czosnek niedźwiedzi 100 g wysokiej jakości
9,49 zł
ZESTAW 24 sztuk - przyprawy, zioła oraz mieszanki ziół i przypraw wysokiej jakości
219,99 zł
Suszone zioła w naszym sklepie: naturalne, aromatyczne, najwyższej jakości
Sprawdzając skład naszych jednorodnych suszonych ziół zauważysz, że widnieje tam tylko jedna pozycja: 100% danego zioła. Do przypraw nie dodajemy konserwantów, polepszaczy smaku i aromatu oraz zbędnych dodatków. Z kolei w mieszankach możesz spotkać się z kompozycjami składającymi się wyłącznie z ziół lub z kompozycjami z dodatkiem innych przypraw, jak np. sól. Wszystkie zawierają wyłącznie naturalne składniki najwyższej jakości.
Suszone zioła w kuchni i ich przechowywanie
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że suszone zioła to niezbędny dodatek do właściwie każdej potrawy: zup, dań głównych mięsnych, wegetariańskich i wegańskich, przystawek, sałatek, sosów. Dodają niezwykłego aromatu, ale też wzbogacają potrawy o witaminy, minerały, antyoksydanty. Wysokiej jakości suszone zioła mają te same właściwości, co zioła świeże, a przy tym są dużo trwalsze.
Kluczowe jest jednak odpowiednie przechowywanie suszonych ziół. Do tego celu polecamy przede wszystkim niewielkie słoiki na przyprawy. W naszym sklepie możesz kupić także gotowe zestawy przypraw ze słoiczkami. Ważne jest także, by suszone zioła przechowywać z dala od promieni słonecznych, czyli najlepiej w szafce.
A jakie zioła warto posiadać w swojej kuchni? Oczywiście bazylię, oregano, majeranek i mieszankę ziół prowansalskich – to zioła uniwersalne, bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jeśli lubisz potrawy kuchni indyjskiej lub arabskiej, to wypróbuj kozieradkę. Z kolei kuchnia gruzińska nie istnieje bez aromatycznej kolendry. Polecamy także ciekawe mieszanki przypraw, zwłaszcza suszone pomidory z dodatkiem różnych ziół, które wspaniale podkreślą smak dań kuchni włoskiej.