Sól himalajska
Sól himalajska różowa to rodzaj soli kamiennej, który wydobywany jest w pakistańskiej prowincji Pendżab. W ostatnich latach zdobyła popularność wśród miłośników zdrowej żywności jako “najzdrowsza sól świata”. W porównaniu z solą spożywczą zawiera pewne ilości substancji śladowych, jednak trzeba pamiętać, że w 97% składa się z chlorku sodu. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim procesowi produkcji – sól himalajska nie podlega rafinacji ani oczyszczaniu.
Sól w worku - HIMALAJSKA różowa gruba - 1 kg
5,99 zł
7,99 zł
-25%
Cena regularna:
7,99 zł
Sól w worku - HIMALAJSKA różowa drobna - 1 kg
5,99 zł
8,99 zł
-33%
Cena regularna:
8,99 zł
Sól himalajska drobnoziarnista czy gruboziarnista?
W naszym sklepie oferujemy sól himalajską drobnoziarnistą oraz gruboziarnistą. Którą z nich wybrać? Można powiedzieć, że sól drobnoziarnista jest bardziej uniwersalna i można wykorzystać ją do przyprawiania każdej potrawy.
Z kolei sól himalajska gruboziarnista posiada nieco bardziej intensywny smak (ze względu na to, że są to większe ziarna) i warto wykorzystać ją do posypania solą potraw przed samym podaniem. Szczególnie dobrze odnajdzie się w sałatkach. Ponadto sól himalajska gruboziarnista będzie świetna do nacierania mięs, a także wtedy, gdy chcemy ozdobić wytrawne wypieki, jak np. precle, bajgle, paszteciki, kryształkami soli.
Oczywiście gruboziarnistą sól himalajską można wykorzystać także do tradycyjnego przyprawiania gotowanych potraw, ponieważ kryształki ulegną rozpuszczeniu w wysokiej temperaturze.