Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

W Polsce zbieranie grzybów jest bardzo popularne. Grzybobranie to wspaniały pomysł na aktywnie spędzony czas na łonie natury wraz z całą rodziną, a dla wielu hobby życia. Grzyby przydadzą się w kuchni do wielu potraw, a ponadto są bogate w witaminy. W dzisiejszym artykule dowiesz się jak suszyć i przechowywać grzybowe zbiory.

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

Suszenie grzybów

Suszenie jest jednym z najczęściej wybieranych sposobów przechowywania. Dzięki temu grzyby bardzo długo nadają się do spożycia i urozmaicają wiele dań. Nadają się do potraw pieczonych, smażonych i gotowanych.

Sposobów na suszenie grzybów jest wiele. Najważniejsze, aby dokładnie oczyścić (bez używania wody), najlepiej szczoteczką, ściereczką, pędzelkiem. Należy pamiętać, aby do suszenia wybierać grzyby świeże, bez oznak psucia.

Grzyby można wysuszyć:

  • w piekarniku
  • na nitce
  • w suszarce do żywności
  • na słońcu

W piekarniku. Piekarnik nagrzewamy z funkcją termoobiegu 40-50°C. Grzyby kroimy i układamy na blaszce. Co jakiś czas obracamy, aby się równomiernie ususzyły. Cały proces trwa kilka godzin, w zależności od wielkości grzybów, dlatego warto być cierpliwym.

Na nitce. To tradycyjna metoda, która nadal jest wykorzystywana. Przede wszystkim jest czasochłonna, ponieważ trwa kilka dni. Grzyby należy pokroić i nanieść na nitkę, tak jakby się nie stykały. Wieszamy je w miejscu, gdzie nie będzie kontaktu z kurzem i różnymi owadami, w innym przypadku należy przykryć je gazą.

W suszarce do żywności. Suszenie grzybów w suszarce podobnie jak w piekarniku zużywa dużo prądu, ponieważ proces jest czasochłonny. Natomiast jest to sposób szybki w porównaniu do suszenia na nitce. Warto pamiętać, aby przekładać sita i obracać grzyby. Czas suszenia w suszarce zależy od ilości. Zazwyczaj około 5-6 godzin.

Na słońcu. To najbardziej naturalna metoda poprzez promienie słoneczne i wiatr, a przede wszystkim pewność, że grzyby się nie przypalą. Grzyby można wyłożyć na papierze, gazie, siatce. Proces podobnie jak suszenie na nitce trwa kilka dni.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Grzyby urozmaicają wiele dań, dodają wyrazisty aromat, dlatego warto prawidłowo je przechowywać. Należy zacząć od tego, iż grzyby powinny być szczelnie zamknięte. Najlepiej w słoiku szklanym lub metalowym.

Pojemniki/słoiki przezroczyste przede wszystkim należy położyć w zaciemnionym miejscu. Można dodać liść laurowy do słojów, aby odstraszyć mole spożywcze, natomiast ziarenka ryżu uchronią grzyby przed wilgoci. Warto również pamiętać, aby grzyby nie były ściśnięte.  

W naszym sklepie znajdą Państwo odpowiednie słoje do przechowywania grzybów. Polecamy słoje z drewnianą przykrywką, posiadamy 4 pojemności oraz słoje z mechanicznym zamknięciem, które doskonale się do tego nadadzą. Słoje z mechanicznym zamknięciem w naszym sklepie znajdą Państwo w 5 pojemnościach. Unikajmy pojemników papierowych i foliowych.

W zależności od ilości naszych ususzonych grzybów w naszym asortymencie znajdą Państwo wiele innych słojów o różnych pojemnościach oraz zakrętki. W naszej ofercie posiadamy również zakrętkę 82 mm z nadrukiem grzyby, która sprawdzi się idealnie dla naszego suszu grzybowego.

Polecamy również etykiety na słoiki: papierowe, kredowe, korkowe, matowe, dzięki którym można oznaczyć słoiki. Dobrze ususzone i szczelnie przechowywane grzyby swój aromat mogą zachować nawet przez 2 lata.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium