
Lato dobiega końca. Za rogiem widać już piękną, złotą jesień. To doskonały moment, aby rozpocząć przygotowania na zimowy czas: konfitury, dżemy, sosy, sałatki, kompoty. Domowe przetwory mają dużą ilość witamin i minerałów, a przede wszystkim nie posiadają sztucznych barwników i konserwantów.
Jesienne przetwory - co zrobić, jak pasteryzować?
W czym robić przetwory?
Zacznijmy od początku...
Ważnym elementem w naszej produkcji są butelki, słoiki, pojemniki, ponieważ nie wszystkie opakowania szklane nadają się do przechowywania przetworów.
Jeśli zdecydujemy się na słoiki z zeszłego roku należy je dokładnie sprawdzić, czy nie są wyszczerbione, popękane, a zakrętki wymienić na nowe. W naszym sklepie znajdą Państwo słoiki o różnej pojemności od 30 ml do 5 l, zakrętki oraz inne akcesoria potrzebne do wykonania przetworów oraz etykiety, którymi można podpisać otrzymane przetwory, aby pamiętać z którego roku dany wek.
Pamiętajmy, aby dostosować pojemność słoika do późniejszego spożycia produktu i nie doprowadzić do pleśni. Jeśli planujemy wykonać dżemy i konfitury to najlepiej sprawdzą się słoiki o mniejszej pojemności 200 ml - 520 ml.
Słoiki z przetworami mogą być piękną dekoracją kuchni, spiżarni, ale również wspaniałym prezentem dla bliskich. Nie ma prawdopodobnie osoby, która nie ucieszyłaby się z domowych przetworów :).
Jakie wybrać owoce na przetwory?
Wczesna jesień to najlepszy moment zbiorów, ponieważ w tym czasie dojrzewają cenne owoce. Od czerwca zaczyna się sezon na czereśnie, truskawki, jagody, wiśnie, maliny, natomiast wrzesień jest miesiącem jabłek, gruszek i przede wszystkim śliwek!
Warto też rozejrzeć się za owocami żurawiny, która pomaga przy problemach z pęcherzem moczowym.
Kompoty, soki, konfitury, dżemy i powidła to najczęściej wykonywane weki z owoców. Owocowe smaki sprawdzą się doskonale jako dodatek do śniadań, obiadu, czy deseru.
Owsianka, naleśniki, jogurt z konfiturą lub dżemem to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie lub przekąska do pracy, szkoły. Jeśli mowa o owsiance to polecamy również słoiki z zamknięciem mechanicznym, które sprawdzają się znakomicie do warstwowego deseru.
Jakie wybrać warzywa na przetwory?
Warzyw jest wiele, z których można robić weki. Ogórki, kapusta, pomidory, papryka, dynia, cukinia – top warzywa, które marynujemy, kisimy, wykonujemy przeciery, soki, sosy i sałatki.
Przeciery wspaniale sprawdzą się zimą do przyrządzenia zup, sosów oraz innych dań. Przetwory warzywne pozytywnie wpływają na naszą odporność jesienią i zimą poprzez wiele witamin.
Należy pamiętać, aby zrywać świeże warzywa, a jeśli nie mamy możliwości zerwania we własnym ogródku - kupować w sprawdzonych miejscach.
Jak pasteryzować słoiki?
Zatrzymanie zapachu i smaku lata w słoikach to przygotowanie przetworów i proces pasteryzacji. Przed pasteryzacją należy się zastanowić w jaką techniką chcemy to zrobić, ponieważ jest wiele sposobów.
- W garnku – na dno garnka układamy ściereczkę, napełniamy go ciepłą wodą i wkładamy słoiki. Należy pamiętać, aby słoiki się stykały, a woda nie sięgała do zakrętek. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20-25 min. Słoiki wyciągamy po wystygnięciu. Polecamy chwytak do słoików, który ułatwia wyciaganie.
- W piekarniku – słoiki nie wypełniamy po brzeg. Słoiki (zimne) układamy na blaszce piekarnika i ustawiamy temperaturę 130 stopni Celsjusza, pasteryzujemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli chcemy włożyć słoiki ciepłe, należy nagrzać wcześniej piekarnik. Słoiki wyciągamy po wystygnięciu.
- W zmywarce – słoiki układamy, aby się nie stykały, ustawiamy program myjący między 60 stopniami Celsjusza, a 100 stopniami Celsjusza, najlepiej sprawdzi się program 70-75 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pasteryzacji nie dodawać żadnych substancji chemicznych. Po wyłączeniu zmywarki, czekamy do wystygnięcia słoików.