GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA) 1000 g 1 kg
(0)
0.0/5.0
0
towar niedostępny
Opis
GLUKOZA KRYSTALICZNA, D-glukoza, dekstroza to organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty). Jest białą, drobnokrystaliczną substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Charakteryzuje się słodkim smakiem, nieco mniej intensywnym w stosunku do sacharozy. Naturalnie występuje głównie w owocach i miodzie.
Zastosowanie i funkcje:
W piwowarstwie do refermentacji piwa w butelkach
- Sposób pierwszy:
- Po fermentacji burzliwej przed rozlaniem myjemy butelki. Za pomocą miarki do cukru dodajemy około 4 g (na 500 ml) glukozy do każdej butelki następnie zalewamy piwem i kapslujemy. Odstawiamy do chłodnego zaciemnionego miejsca.
- Sposób drugi:
- Od 50 g do 150 g glukozy (na 25 l piwa) rozpuścić w około 2 l piwa zlanego z pojemnika fermentacyjnego za pomocą kranika spustowego u dołu fermentora. Podgrzewamy na kuchenkę gazowa i podgrzewamy do rozpuszczenia się glukozy. Następnie całość wlewamy z powrotem do pojemnika fermentacyjnego z piwem po fermentacji burzliwej. Mieszamy po kilkakrotnie w kilkuminutowych odstępach dla równomiernego rozmieszczenia się glukozy w piwie. Rozlewamy do butelek i kapslujemy. Odstawiamy do chłodnego zaciemnionego miejsca.
W przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik tradycyjnego białego cukru w:
- przetwórstwie owoców: do produkcji dżemów, napojów
- produkcji wyrobów cukierniczych, pieczywa cukierniczego, deserów, lodów, (idealnie sprowadza się przy produkcji masy cukrowej - zapobiega jej kruszeniu)
- produkcji odżywek dla sportowców napojów funkcjonalnych (izotoników)
- produkcji piwa i wina – (przyspiesza fermentację i korzystnie wpływa na bukiet aromatyczny wina)
Sposób użycia:
- Przed użyciem produkt należy rozpuścić w płynie.
Skład: glukoza (C6H12O6•H2O)
Kraj pochodzenia: Węgry
Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym pomieszczeniu.
Masa netto: 1 kg
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie