EKOlogiczne życie to nie tylko moda – a konieczność!
EKOlogiczny PIKNIK – kilka trików na ekologiczne ucztowanie
EKOlogiczne życie to nie tylko moda – a konieczność! Ziemia to nasz wspólny dom, dlatego powinniśmy zadbać o to, abyśmy mogli żyć na niej zdrowo i jak najdłużej.
Nawet najmniejsze zmiany w codziennych nawykach mogą sprawić, że pomożemy nie tylko sobie, ale też naszemu środowisku i naturze.
Piknik Less Waste
Przemyślane przygotowanie to podstawa. Ograniczymy w ten sposób zabieranie zbędnych rzeczy, czy dokupywanie dodatkowych produktów w pobliskich sklepach.
Sałatki, pasty i inne przekąski przyrządzane w domu spakuj więc w słoiki, które wielokrotnie możesz wykorzystywać – np. na kolejne pikniki!
Precz z plastikiem
Plastikowe, jednorazowe kubeczki można z pewnością sobie odpuścić. Wyraź siebie i zaopatrz się w kubeczek w swoim ulubionym kolorze, który będziesz mieć zawsze ze sobą! W tym momencie nawet za grosze kupimy podróżne kubki.
Wszelkiego rodzaju sosy, czy oliwy można spokojnie przelać do malutkich buteleczek, galoników, które nie tylko będą świetnie się prezentować, ale też będą o wiele praktyczniejsze!
Kolejny punkt… Ozdoby
Wiemy, że fotogeniczne pikniki rodem z Instagrama są kuszące i znajdują wielu zwolenników, którzy chętnie dzielą się z innymi – i dobrze! Jednak czy warto w tym celu kupować kolorowe girlandy, nowy koc, czy też zabawne plastikowe dodatki?
Słoiczki z sałatką ozdób jutowym sznurkiem. Postawiony obok malutki galonik z sosem i chrupiącymi pajdami chleba na kocu w zupełności wystarczą, by zrobić świetne Instagramowe zdjęcie na łonie natury.
Ostatni, równie ważny szczegół – Nie marnuj!
Wyrzucanie jedzenia to wyjątkowo przykra praktyka. Jeśli jednak, staropolskim zwyczajem, przygotowaliście za dużo smakołyków, jest na to ekologiczne i prospołeczne rozwiązanie, a mianowicie - jadłodzielnie. Jadłodzielnia, jak sama nazwa wskazuje, to miejsce do dzielenia się jedzeniem. W przygotowanych lodówkach i szafkach zostawić można produkty spożywcze, lub też się nimi poczęstować. Ideą jadłodzielni, wbrew pozorom, nie jest wyłącznie pomoc potrzebującym, z jej dobrodziejstwa może korzystać każdy, komu nie jest obojętny los planety i kto nie zgadza się na marnotrawienie jedzenia. Oczywiście, produkty pozostawione w jadłodzielni powinny być zdatne do spożycia i schludnie zapakowane.
A więc czas na znalezienie odpowiedniego miejsca i… przygotowanie do EKO pikniku zaczynamy!