W sierpniu jeszcze lato w pełni, ale na straganach już powoli będziemy mogli znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować, by jak najdłużej cieszyć się smakiem lata?
Zbliża się Sierpień! Z jakich owoców i warzyw zrobimy najlepsze przetwory?
Owoce
- Aronia - dżemy, mardmolada, sok, nalewka
- Czarny Bez - dżemy, powidła, marmolada, syrop, sok, wino
- Gruszki - dżemy, marmolada, powidła, kompot, soki
- Morwa - marmolada, sok, syrop, kompot, nalewki
- Dzika Róża - dżemy, syropy, soki, marmolady, nalewki, wina
- Rokitnik - dżemy, marmolada, syrop, sok
- Dereń - dżem, marmolada, powidła
- Brzoskwinia - dżem, marmolada, powidła, kompot, soki
Warzywa
- Burak Ćwikłowy - sok, sałatka, surówka, marynowane
- Cebula - marynowane, sok, sałatka, surówka
- Dynia - dżem, sałatka, zupa krem
- Kukurydza - marynowana, sałatka, surówka
- Marchew - marynowana, sałatka, surówka, sok, dżem
- Papryka - marynowana, kiszona, sałatka, surówka, dżem
- Pomidory - marynowane, sałatka, surówka, pasta, kiszone
Zanim rozpoczniemy!
Przygotujmy słoiki. Aby ładnie się prezentowały na półkach, można je ozdobić kawałkiem materiału, pergaminu lub bibuły. Wystarczy nałożyć je na nakrętkę, a następnie obwiązać go wstążką lub sznurkiem.
Marynowane warzywa
Oczywiście warzywa musimy dokładnie umyć. Kroimy w nieduże kawałki, po czym wkładamy do słoików i przyprawiamy według uznania, np. gorczyca, pieprz, liść laurowy, chili, ziele angielskie. Doskonałym dodatkiem będzie czosnek, oraz pokrojona cebula. Na koniec zalewamy specjalnie przygotowaną zalewą z wody, octu, cukru i soli. Pasteryzujemy około 15 minut.
Warzywny dżem
Gdy słyszymy słowo dżem – kojarzy nam się ze słodkim, owocowym przysmakiem. A tak naprawdę lista produktów, z których faktycznie możemy też przygotować pyszny dżem jest o wiele dłuższa!
Podpowiadamy jak go przygotować!
Warzywa myjemy i kroimy w nieduże kawałki, następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem, tymiankiem i gotujemy na małym ogniu, dopóki z warzyw nie zrobi się papka i woda nie zostanie odparowana. Następnie dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem na całą noc.
Jakie przyprawy do czego?
Do warzyw
Ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, bazylię, tymianek i rozmaryn. Aby wyostrzyć smak można dodać chili - albo łyżeczkę sproszkowanej przyprawy albo świeżą, pokrojoną w drobne części. Egzotycznego posmaku doda kurkuma, imbir, goździk i curry. Na rynku są dostępne różne rodzaje octów, także tych smakowych, więc można dodawać je do przetworów, tworząc oryginalne połączenia.
Do owoców
Najlepiej komponują się z cynamonem i kardamonem, imbir nada ciekawy posmak malinom, wiśniom i rabarbarowi. Do słodkich przetworów można śmiało dodawać goździki, które wyostrzą smak. Aby nie było zbyt banalne, można odrobinę ponieść się fantazji i dodać do nich miętę, lawendę, wodę różaną, a nawet bazylię czy rozmaryn. Do truskawek, czereśni i moreli można dodać odrobinę octu balsamicznego.