Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Przepis na passatę pomidorową

Przepis na passatę pomidorową

Passata pomidorowa to domowy przecier, który jest charakterystyczny w słonecznej kuchni włoskiej i jest jednym z podstawowych składników. Pomidory posiadają wiele właściwości odżywczych, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie.

Przepis na passatę pomidorową

Pomidory w roli głównej

Pomidory należą do najbardziej uprawianych warzyw w ogródkach. Sezon rozpoczyna się latem.

To najlepszy moment, aby zatrzymać smak lata w słoikach lub butelkach, a zimą cieszyć się wyjątkową passatą pomidorową. Znajdziemy je w wielu potrawach i produktach.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory zawierają wiele witamin i minerałów. Najwięcej jest likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe, a także jest źródłem młodości poprzez właściwości przeciwutleniające.

Warzywa te zawierają również witaminę C, E, K oraz są bogate w potas. Należy również wspomnieć, że pomidory poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, zmniejszają ryzyko zawału serca.

Więcej likopenu w passacie?

Dokładnie! W przecierze pomidorowym, passacie, zupie pomidorowej znajdziemy więcej likopenu niż w surowym warzywie.

Dzieję się tak poprzez duże stężenie likopenu, który nie ginie podczas gotowania.

Warto uwzględnić w swojej diecie spożywanie czerwonych warzyw, a wykonanie domowej passaty pomidorowej jest bardzo proste i zdecydowanie polecamy zrobić ją w domu, niż kupić w sklepie.

Do czego wykorzystać passatę?

Passatę możemy wykorzystać do wielu potraw. Przygotujemy z niej pyszną zupę pomidorową, aromatyczny sos do spaghetti, gołąbków, pizzy, leczo i wiele, wiele innych.

Passata może być również wykorzystana jako przecier lub koncentrat pomidorowy do pizzy.

Przepis

Składniki i akcesoria:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • opcjonalnie: ząbek czosnku/ oregano/ bazylia
  • garnek
  • słoiki/ butelki z zakrętkami
  • lejek

Jak wykonać?

1. Pomidory myjemy.

2. Spód pomidora nacinamy w znak X.

3. W garnku gotujemy wodę.

4. Wkładamy pomidory.

5. Po ok 2-3 minutach ściągamy skórkę, usuwamy szypułkę.

6. Pomidory kroimy w ćwiartki.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium