
Passata pomidorowa to domowy przecier, który jest charakterystyczny w słonecznej kuchni włoskiej i jest jednym z podstawowych składników. Pomidory posiadają wiele właściwości odżywczych, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie.
Przepis na passatę pomidorową
Pomidory w roli głównej
Pomidory należą do najbardziej uprawianych warzyw w ogródkach. Sezon rozpoczyna się latem.
To najlepszy moment, aby zatrzymać smak lata w słoikach lub butelkach, a zimą cieszyć się wyjątkową passatą pomidorową. Znajdziemy je w wielu potrawach i produktach.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory zawierają wiele witamin i minerałów. Najwięcej jest likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe, a także jest źródłem młodości poprzez właściwości przeciwutleniające.
Warzywa te zawierają również witaminę C, E, K oraz są bogate w potas. Należy również wspomnieć, że pomidory poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, zmniejszają ryzyko zawału serca.
Więcej likopenu w passacie?
Dokładnie! W przecierze pomidorowym, passacie, zupie pomidorowej znajdziemy więcej likopenu niż w surowym warzywie.
Dzieję się tak poprzez duże stężenie likopenu, który nie ginie podczas gotowania.
Warto uwzględnić w swojej diecie spożywanie czerwonych warzyw, a wykonanie domowej passaty pomidorowej jest bardzo proste i zdecydowanie polecamy zrobić ją w domu, niż kupić w sklepie.
Do czego wykorzystać passatę?
Passatę możemy wykorzystać do wielu potraw. Przygotujemy z niej pyszną zupę pomidorową, aromatyczny sos do spaghetti, gołąbków, pizzy, leczo i wiele, wiele innych.
Passata może być również wykorzystana jako przecier lub koncentrat pomidorowy do pizzy.
Przepis
Składniki i akcesoria:
- 2 kg pomidorów
- 2 łyżki soli
- opcjonalnie: ząbek czosnku/ oregano/ bazylia
- garnek
- słoiki/ butelki z zakrętkami
- lejek
Jak wykonać?
1. Pomidory myjemy.
2. Spód pomidora nacinamy w znak X.
3. W garnku gotujemy wodę.
4. Wkładamy pomidory.
5. Po ok 2-3 minutach ściągamy skórkę, usuwamy szypułkę.
6. Pomidory kroimy w ćwiartki.