Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Przepis na jesienny dżem z dyni

Przepis na jesienny dżem z dyni

Dynia od razu kojarzy nam się z piękną, złotą jesienią i jest królową w tym czasie, w przetworach. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni do wielu potraw, ale również w kosmetyce i dekoracji. W dzisiejszym blogu przedstawimy przepis na dżem z dyni.

Przepis na jesienny dżem z dyni

Dynia na odporność

Dynia posiada wiele witamin C, A, E, K, a także kwas foliowy, magnez oraz żelazo. Jesień to czas sezonowych infekcji, dlatego warto wprowadzić do naszej diety pomarańczowe warzywo, które posiada bogate właściwości.

Sezon na dynie trwa przez całą jesień. Dynia im bardziej posiada pomarańczowy kolor tym więcej posiada witamin.

Doskonale sprawdza się w dolegliwościach krwionośnych, łagodzi stany zapalne, przyśpiesza przemianę materii.

Co z pestkami dyni?

Pestki dyni również posiadają wiele właściwości zdrowotnych między innymi kwasy tłuszczowe. Wspaniale sprawdzają się na pozbycie robaków z przewodu pokarmowego. To naturalny sposób, który mogą stosować dorośli, jak również dzieci.

Pozytywów ze spożywania dyni i pestek jest wiele, dlatego jeśli posiadamy w ogródku dynię należy wprowadzić do naszej diety.

Efektem będzie poprawa samopoczucia i dostarczenie cennych witamin. Warto również wspomnieć, że najwięcej właściwości mają pestki surowe.

Dania i przetwory z dyni

Z dyni możemy wykonać wiele potraw: zupy, frytki, racuchy, ciasta i inne, same pestki też są często zjadane.

Natomiast z pomarańczowego warzywa można wykonać również smaczne konfitury , między innymi przepyszne dżemy, które nadają się do smarowania pieczywa czy naleśników.

Dynia jest niskokaloryczna, dlatego jeśli ktoś dba o sylwetkę warto po nią sięgnąć.

Dżem z dyni

Do przygotowania dżemu z dyni nadają się świeżo zebrane warzywa (niektórzy uważają ją za owoc). Pamiętajmy również o kolorze, im bardziej pomarańczowy odcień, tym dżem będzie lepiej smakował i pysznie wyglądał.

Można także obrać dynię, wyciągnąć pestki i zamrozić. Będzie można korzystać z mrożonki w późniejszym terminie.

Niezbędne akcesoria

Do produkcji domowych przetworów będziemy potrzebować kilka akcesoriów, które znajdą Państwo w naszym sklepie. Przede wszystkim niezbędne będą zakrętki i słoiki.

W naszej ofercie znajdą Państwo słoiki o różnej pojemności od 30 ml do 5 l .

Niezbędne będą również etykiety na słoiki, dzięki którym rozpoznamy, co znajduje się w środku. Posiadamy etykiety papierowe, kredowe, korkowe, matowe. Polecamy również słoik 120 ml z nadrukiem. Spersonalizowany słoik może stać się pięknym prezentem dla bliskiej osoby.

Kolejnym niezbędnikiem będzie pirosiarczyn, szczotka, lejek- w tym przypadku polecamy plastikowy lejek kwadraturę koła, a także chwytak do słoików.

Przepis na jesienny dżem z dyni

Kombinacji na dżem z dyni jest wiele, można dodawać jabłka, pomarańcze, gruszki, imbir, cynamon. W zależności jaki chcemy otrzymać smak.

Składniki:

  • dynia średniej wielkości
  • pół szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

1. Dynię myjemy, wyciągamy miąższ i pestki, obieramy skórkę i kroimy w kostkę.

2. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą o gotujemy na małym ogniu do momentu, aż konsystencja zacznie przypominać dżem. Pamiętajmy, aby co jakiś czas zamieszać.

3. Gorący dżem za pomocą lejka przelewamy do wygotowanych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki ustawiamy dnem do góry i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium