Korzenna nalewka Żurawinowa
Święta Bożego Narodzenia i powitanie Nowego Roku już za nami.
Postanowienia Noworoczne już przygotowane?
Jeśli nie, to jeszcze nie jest za późno!
Nie ma to jak usiąść w zimowy wieczór, odprężyć się i kosztować pysznej, rozgrzewającej nalewki. Można wpaść na wiele ciekawych postanowień!
No właśnie… Skoro już mowa o pysznej nalewce, to mamy dla Was coś fajnego!
Ekspresowa…
Korzenna Nalewka Żurawinowa! Cenne właściwości żurawiny już chyba każdy zna: witaminy A i C, poprawiają kondycję osób narażonych na stres, wspomagają trawienie i niszczą szkodliwe bakterie w układzie pokarmowym. Żurawina w połączeniu z korzennymi przyprawami to doskonały pomysł na długie, zimowe wieczory.
To zabieramy się do pracy!
Do przygotowania 1 litra Korzennej Nalewki Żurawinowej potrzebujemy:
- 300 g świeżej żurawiny (lub mrożonej)
- 0,7 l wódki
- 300 g cukru
- 600 ml wody
- pomarańcza
- 3 plastry świeżego imbiru
- przyprawy korzenne (np. 4 goździki, gwiazdka anyżu, 2 strączki kardamonu, laska cynamonu, łyżeczka ziaren kolendry, 2 ziela angielskie)
Żurawinę myjemy na sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy imbir, cukier i przyprawy korzenne.
Zalewamy wszystko wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
Owoce rozgniatamy (możemy do tego użyć tłuczka do ziemniaków) i dalej gotujemy aż syrop zgęstnieje (około 20 minut).
Teraz studzimy i łączymy z wódką, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i łyżką startej skórki.
Przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny.
Następnie nalewkę odcedzamy, na sicie przecieramy i odciskamy owoce.
Bierzemy lejek i przelewamy do wyparzonych wcześniej butelek. Oczywiście do SuperButelek!
Życzymy smacznego :)