Superbutelki.pl

Konto

Promocje

Koszyk

Menu

 zadzwoń +48 669 997 776 lub napisz sklep@superbutelki.pl

Kategorie blog
Chmura tagów

Jak upiec chleb na zakwasie?

Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. 

Chleb na zakwasie - przepis podstawowy

Opcjonalnie do ciasta można również dodać ulubione ziarna (słonecznik, dynia lub inne). 

Wykonanie chleba na zakwasie w piekarniku krok po kroku

  1. Wszystkie wymienione powyżej składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto - jego konsystencja powinna być taka, żeby odchodziło od naczynia. 
  2. Przykryć (np. bawełnianą ściereczką), pozostawić na około godzinę w ciepłym miejscu. 
  3. Ponownie wyrobić ciasto.
  4. Przełożyć je do formy i pozostawić do wyrośnięcia, by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie. 
  5. Nastawić piekarnik na 200°C.
  6. Gdy będzie nagrzany, włożyć chleb i piec około godzinę. 

Osobom, które lubią chrupiącą skórkę, polecamy sprytny patent. By chleb był jeszcze bardziej chrupiący, a wnętrze wilgotne i miękkie, do rozgrzewającego się piekarnika warto wstawić miskę z wodą, którą wyjmujemy przed włożeniem ciasta. 

Wykonanie chleba na zakwasie w automacie krok po kroku

  1. . Do miski automatu dodać składniki według kolejności podanej powyżej w przepisie podstawowym. 
  2. Ustawić automat na program bazowy (basic). 
  3. Po upieczeniu wyjąć - chleb na zakwasie jest gotowy do spożycia!

Po co stosuje się zakwas? 

Za tym, by piec chleb na zakwasie, przemawia kilka istotnych zalet, a są nimi:

  • przedłużona świeżość pieczywa,
  • ładny kolor wypieków, 
  • chrupiąca skórka, 
  • soczysty miękisz. 

Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż ten na drożdżach, dlatego jest bardziej wskazany u osób chorujących na cukrzycę lub borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru. To również doskonała opcja dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych zrezygnowały z glutenu - łatwiej przygotować taki wypiek na zakwasie niż na drożdżach. 

3 rodzaje zakwasów

W ofercie naszego niedawno otworzonego Wiejskiego Bazarku - poza warzywami i owocami dostarczanymi przez małopolskich rolników i sadowników - znaleźć można również 3 rodzaje zakwasów:

Zakwasy na chleb dzielą się na płynne lub w proszku. Atutem tego drugiego rodzaju – a właśnie taki znajduje się w naszej ofercie - jest to, iż nadaje się on do natychmiastowego użycia.

Niewielka zawartość saszetki, składająca się m.in. z suszonych drożdży i kultur starterowych zakwasu, wystarczy, by w połączeniu z mąką, wodą i solą, powstał chrupiący chleb.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium