Domowy ketchup – bomba witaminowa z pomidorów.
Ketchup lubią wszyscy, nawet dzieci. Jest popularny na całym świecie do wielu potraw. Pizza lub tosty bez ketchupu? To chyba NIE możliwe.
Pomidory to źródło witamin i minerałów. Potas, witaminy C i E, a także przeciwutleniacz – likopen, który działa przeciwnowotworowo, chroni przed zawałem serca, miażd ż ycą oraz innymi problemami kardiologicznymi. Witaminy C i E wzmacniają odporność i działają przeciwzmarszczkowo.
Dla KOBIET! Każda kobieta chce wyglądać pięknie, a kosmetyki, które zawierają wyciąg z pomidorów nadają skórze zdrowy wygląd i rozjaśniają przebarwienia!
Sposób na pomidory
Przepisów na pomidory jest wiele: zupy, kremy, przeciery. Można je dusić, grilować, faszerować, a także suszyć. Jednak my dzisiaj skupimy się na jednym – przepisie na domowym ketchupie. Domowy pachnie i smakuje jak dojrzałe pomidory.
Bez wątpienia im więcej użyjemy pomidorów w produkcji ketchupu tym więcej będzie w nim likopenu!
Przepis na ketchup
5 kg pomidorów
1 kg cebuli
kilka łyżek oleju
główka czosnku
1 szklanka octu jabłkowego
pieprz
cukier
sól
Pomidory umyć, pokroić na kawałki, za pomocą sitka pozbyć się pestek, przełożyć do garnka, zagotować. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do pomidorów. Dodać ocet i pozostałe przyprawy i dusić kilka godzin - zależy, ile robimy ich na raz i jaką konsystencję chcemy uzyskać. Dodać cukier, sól oraz pieprz - kilka łyżeczek świeżo zmielonego w młynku.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wszystko zblendować dokładnie i przełożyć do słoików. Słoiki z ketchupem pasteryzować. Jest kilka sposobów na pasteryzację: wekowanie pod kocem/kołdrą, w garnku lub w piekarniku.
Na koniec proponujemy oznaczyć domowe przetwory etykietami.
Słoiki do produkcji, przechowywania i podania
Domowy ketchup jest przede wszystkim ZDROWSZY.