Nalewka wiśniowa to jedna z najbardziej popularnych gatunków domowych alkoholi oraz najlepsza na zimowe wieczory i problemy zdrowotne. Dojrzałe i smaczne owoce to gwarancja najlepszej wiśniówki.
Domowa nalewka wiśniowa - wiśniówka
Właściwości lecznicze
Nalewka z wiśni ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim potas, który kontroluje ciśnienie krwi, magnez działa przeciw obrzękom, a żelazo rozprowadza tlen.
To doskonały trunek dla osób z problemami układu krążenia. Na tę chorobę nalewka wiśniowa sprawdzi się idealnie w połączeniu z miodem gryczanym i liśćmi szałwi.
Wiśniówka zalecana jest również osobom z problemami trawiennymi. W nalewce wiśniowej znajdziemy także sporą zawartość cynku, który pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Oczywiście mowa o spożywaniu nalewki z UMIAREM! W nalewce zawarty jest alkohol, ale również cukier. Nalewki posiadają wysoką kaloryczność.
Owoce wiśni
W okresie sezonowym znajdziemy wiele owoców na targach, jarmarkach. Do produkcji domowej nalewki najlepsze będą owoce z własnego sadu.
Przede wszystkim dlatego iż, wiemy, że pozbawione są różnych chemikaliów. Najlepiej szukać sadu owoców wśród znajomych, rodziny, osób sprawdzonych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, korzystamy z takich, do jakich mamy dostęp.
Sezon na zbiory owoców wiśni przypada na połowę lipca. Odmian jest kilka, mogą być bardziej czy mnie słodkie. Oczywiście do przygotowania wiśniówki najlepsze będą owoce dojrzałe i słodkie, wówczas nie trzeba dosładzać dużą ilością cukru.
Z wiśni możemy wykonać wiele alkoholi, ale również przetworów. Należą do nich: soki, dżemy, wina, syropy, kompoty.
Jedząc lub wykonując przetwory z wiśni należy pamiętać, aby pozbywać się pestek. Pestki w wielu owocach, w tym przypadku w wiśniach zawierają szkodliwy kwas pruski - cyjanowodór, który jest substancją szkodliwą dla naszego organizmu.
Akcesoria niezbędne do domowej produkcji nalewki z wiśni
Do produkcji wiśniówki będziemy potrzebować kilka akcesoriów, które znajdą Państwo w naszym sklepie. Przede wszystkim niezbędna będzie drylownica. Przyda się, gdy zamierzamy wykorzystać dużą ilość owoców.
Dama 5l, słój OWOCE 5l, słoiki, zakrętki, butelki na otrzymaną nalewkę, sitko, lejek, etykiety samoprzylepne, suszarka do butelek, szczotka do mycia butelek. Można również skorzystać z, zaprawek do alkoholi, aby nadać smak i aromat.
Nalewki wspaniale wyglądają również w karafkach. Wykwintny trunek w ekskluzywnej butelce zawsze wygląda pięknie i stylowo. Polecamy naszą butelkę CARAFFA 500 ml, MEDALION 500 ml, KARAFKA ze szklanym korkiem 500 ml.
Przepis na nalewkę z wiśni
Składniki:
- ok 1,5 kg wiśni niedrylowanych
- 1/2 kg cukru
- 0,5 l spirytusu 96%
- 1 szklanka wody (250 ml)
Sposób wykonania:
1. Owoce myjemy, drylujemy za pomocą drylownicy i przekładamy do słoja/damy.
2. Spirytus rozcieńczamy z przegotowaną wodą do mocy 70% i wlewamy do owoców.
3. Całość odkładamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 6 tygodni. Co kilka dni można potrząsnąć słój, aby wszystko dobrze się wymieszało.
4. Po tym czasie używając lejka z sitkiem przelewamy nalewkę do naczynia i szczelnie zamykamy.
5. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni do momentu, aż cukier się rozpuści. Pamiętajmy również o wstrząsaniu.
6. Gdy cukier się rozpuści łączymy używając lejka z sitkiem otrzymany syrop z wcześniejszym zlanym płynem do naczynia.
7. Otrzymaną nalewkę używając lejka przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 4 tygodnie. Doskonale sprawdzą się wtedy domowe piwniczki.
8. Ostatnim etapem, natomiast niekoniecznym jest odcedzenie nalewki znad osadu.
Przygotowanie wiśniówki jest czasochłonne i potrzeba dużo cierpliwości. Natomiast warto zaczekać, aby móc później degustować przepyszne trunki. Nalewka z wiśni przelana do małych buteleczek to także wspaniały pomysł na prezent, na różne okazje.