Dla fanów nalewek domowych na spirytusie mamy dobre wieści - przygotowaliśmy banalnie prosty przepis na pyszny trunek. Nalewka z cytryny? Przygotuj i wypróbuj smak lub zrób trunek i obdaruj nim smakosza napojów wysokoprocentowych.
Domowa nalewka na spirytusie z cytryny
Nalewki domowe na spirytusie to niezwykle popularne i chętnie spożywane przez Polaków wysokoprocentowe trunki. Sekretem ich smaku jest trzymanie się odpowiednich receptur i zachowanie idealnych proporcji pomiędzy spirytusem a wódką lub wodą. Smaczne nalewki to takie o zawartości alkoholu na poziomie około 60-70%. W praktyce oznacza to, że czysty spirytus 96% jest za mocny i należy go rozcieńczyć - z wódką w proporcji 1:1 lub z wodą w proporcji 1 litr spirytusu 95% na 400 mililitrów (dzięki temu uzyskamy roztwór 70%).
Pamiętać należy, że po dodaniu wsadu (np. owoców czy innych dodatków) moc nalewki się zmniejszy. Na rynku dostępne są gotowe spirytusy nalewkowe o optymalnej mocy 60%. Mogą być one podstawą do przygotowania pysznego trunku, według przedstawionych poniżej receptury.
Przepis na nalekę na spirytusie z cytryną
Składniki potrzebne do produkcji:
- 8-9 cytryn
- 0,5 litra spirytusu
- 1,5 szklanki miodu lub cukru
- 4 szklanki wody
Naczynia i narzędzia do produkcji:
- garczek,
- łyżka,
- lejek,
- butelki.
Przepis krok po kroku:
- Wodę z cukrem lub miodem mieszaj na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników.
- Z około połowy cytryn - umytych i sparzonych - zetrzyj skórkę. Wszystkie owoce wyciśnij, a sok wraz ze skórką połącz ze słodką masą.
- Dolej spirytus i odstaw na dobę.
- Po tym czasie nalewkę przefiltruj i przelej do szklanych opakowań.
- Nalewka jest gotowa do spożycia już po kilku dniach, ale im dłużej będzie leżeć, tym lepszy i bardziej owocowy będzie jej smak.