
Lilak pospolity zwany potocznie bzem - to jedna z najpiękniejszych majowych roślin. Ma charakterystyczne, zebrane w grona kwiaty w kolorze fioletowym lub białym o intensywnym zapachu. Bez, oprócz walorów ozdobnych posiada również mnóstwo właściwości leczniczych. Znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu przeziębienia, bólu głowy i wszelakich problemów skórnych.
Aromatyczna galaretka z kwiatów bzu lilaka
Kwiaty Lilaka mogą okazać się również pomocne w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz przy problemach związanych z pracą układu krążenia np. przy nadciśnieniu.
Przepis na galaretkę
Składniki potrzebne do produkcji:
- 100 g kwiatów bzu lilaka (odszypułkowanych),
- 250 ml wody,
- 300 g cukru,
- 1 żelfix 2:1,
- 2 limonki,
- 1 laska wanilii.
Naczynia i narzędzia do produkcji:
- garczek,
- łyżka,
- lejek,
- butelki.
Przepis krok po kroku:
- Kwiaty oberwać z kiści. Odmierzyć 100 g.
- Wrzucić do naczynie i zalać szklanką wrzącej wody.
- Naczynie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Następnie przecedzić płyn przez gazę lub drobne sitko, kwiaty odcisnąć.
- Umyć, sparzyć i wycisnąć sok z limonki. Dodać do płynu.
- Laskę wanilii przekroić, wydrążyć rdzeń, wymieszać z cukrem i żelfixem następnie dodać do galaretki.
- Płyn doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając) i gotować 2 minuty.
- Galaretkę przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na 15 minut, aby słoiczki się odpowietrzyły.
- Odstawić w chłodne miejsce.
Słoiki do produkcji, przechowywania i podania
Galaretka ma słodko-kwaśny smak, pięknie pachnie bzem. Z pewnością umili długie i chłodne majowe wieczory :P
Smacznego!