Aromatyczna galaretka z kwiatów bzu lilaka

Aromatyczna galaretka z kwiatów bzu lilaka

Lilak pospolity zwany potocznie bzem - to jedna z najpiękniejszych majowych roślin. Ma charakterystyczne, zebrane w grona kwiaty w kolorze fioletowym lub białym o intensywnym zapachu. Bez, oprócz walorów ozdobnych posiada również mnóstwo właściwości leczniczych. Znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu przeziębienia, bólu głowy i wszelakich problemów skórnych.

Aromatyczna galaretka z kwiatów bzu lilaka

Kwiaty Lilaka mogą okazać się również pomocne w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz przy problemach związanych z pracą układu krążenia np. przy nadciśnieniu.

Przepis na galaretkę

Składniki potrzebne do produkcji:

  • 100 g kwiatów bzu lilaka (odszypułkowanych),
  • 250 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • 1 żelfix 2:1,
  • 2 limonki,
  • 1 laska wanilii.

Naczynia i narzędzia do produkcji:

  • garczek,
  • łyżka,
  • lejek,
  • butelki.

Przepis krok po kroku:

  1. Kwiaty oberwać z kiści. Odmierzyć 100 g.
  2. Wrzucić do naczynie i zalać szklanką wrzącej wody.
  3. Naczynie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  4. Następnie przecedzić płyn przez gazę lub drobne sitko, kwiaty odcisnąć.
  5. Umyć, sparzyć i wycisnąć sok z limonki. Dodać do płynu.
  6. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć rdzeń, wymieszać z cukrem i żelfixem następnie dodać do galaretki.
  7. Płyn doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając) i gotować 2 minuty.
  8. Galaretkę przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na 15 minut, aby słoiczki się odpowietrzyły.
  9. Odstawić w chłodne miejsce.

Słoiki do produkcji, przechowywania i podania

Galaretka ma słodko-kwaśny smak, pięknie pachnie bzem. Z pewnością umili długie i chłodne majowe wieczory :P

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium