Święta to czas spotkań w gronie najbliższych. Co podać podczas takiej okazji swoim gościom? Idealnie pasować będzie nalewka świąteczna na spirytusie lub wódce. Czasu jest już naprawdę niewiele, dlatego trzeba jak najszybciej zabrać się za przygotowania!
Szybka nalewka świąteczna - z czego można ją zrobić?
Święta Bożego Narodzenia pachną korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem, goździkami, ale także owocami cytrusowymi - przede wszystkim pomarańczami i mandarynkami. Nie można również zapominać o słodkościach: czekoladowych bańkach na choinkę i aromatycznych pierniczkach. Grudzień pachnie również suszonymi owocami, miodem, orzechami. Z tych składników można wyczarować szybką nalewkę świąteczną, którą uraczymy naszych gości. Czego użyć dokładnie użyć i w jakich proporcjach?
Nalewka świąteczna - przepis owocowo-korzenny
Baza, by wykonać nalewkę świąteczną, to:
- wódka i spirytus w proporcji 4:1 (500 ml wódki : 125 ml spirytusu)
lub
- 500 ml czystej wódki (wersja słabsza, z mniejszą zawartością procentów)
A ponadto:
- pokrojone w plastry pomarańcze (6 sztuk) lub podzielone na cząstki mandarynki (1-1.5 kg)
- duża łyżka miodu - najlepszy będzie lipowy lub wielokwiatowy
Składniki, które mogą, ale nie muszą znaleźć się w świątecznej nalewce - dodajemy je według uznania i własnych preferencji:
- suszone owoce: żurawina, daktyle, morele, śliwki
- jabłko
- cytryna
- orzechy włoskie lub laskowe
- goździki, anyż, cynamon, wanilia
- 200 g cukru trzcinowego (dla fanów słodkich alkoholi, dla pozostałych sam miód będzie wystarczający)
Składniki należy zamknąć w szczelnym opakowaniu (np. słoju szklanym) i pozostawić na minimum 7-10 dni. Po tym czasie nalewkę można, ale nie trzeba, przefiltrować. Pozostawienie w niej aromatycznych owoców i orzechów będzie pysznym dodatkiem, które można po wypiciu trunku zjeść. Inna propozycja - jeżeli zdecydujemy się na przefiltrowanie nalewki - to wykorzystanie owoców, orzechów i przypraw do świątecznych wypieków lub w charakterze dekoracji (np. gwiazdki anyżu idealnie wpisują się w świąteczny wystrój). O tym, co zrobić z owocami z nalewki, pisaliśmy już na naszym blogu.
Część nalewki świątecznej można podać gościom podczas spotkania, a resztę pozostawić na kolejne 4-6 tygodni, by wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły. Owoce przed dodaniem ich do nalewki należy dokładnie umyć i sparzyć ich skórkę. Jeśli miód ma stałą konsystencję, to wystarczy słoik włożyć na chwilę do gorącej wody - szybko odzyska płynną, lejącą się formę. By suszone owoce wypuściły jak najwięcej aromatu i zapachu, podobnie orzechy, przed zalaniem ich alkoholem warto pociąć je na mniejsze kawałki.
Szybka nalewka świąteczna o smaku piernika
Inny pomysł na szybką nalewkę świąteczną to likier piernikowy. Składniki na ten trunek:
- wódka i spirytus w proporcji 3:1 (300 ml wódki i 100 ml spirytusu)
- 300 ml mleka (np. 2%)
- 125 g czekolady (im więcej w niej kakao, tym lepiej)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5-6 łyżeczek cukru trzcinowego
Wszystkie składniki, poza alkoholem, dodajemy do rondla i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko dokładnie się rozpuści, zdejmujemy rondel z gazu. Po kilku-kilkunastu minutach, gdy mieszanka trochę przestygnie, dodajemy alkohol. Całość zamykamy w szczelnym opakowaniu (np. słoiku) i odstawiamy minimum na kilka dni, by składniki się ze sobą połączyły. Po tym czasie piernikowy likier przelewamy do butelki na nalewkę. Inny pomysł to przelanie go do butelki świątecznej i wręczenie fanowi domowych trunków podczas świąt.