Zimą wielbiciele domowych nalewek nie muszą rezygnować z produkcji kolejnych porcji pysznych, wysokoprocentowych trunków. Wystarczy sięgnąć po owoce dostępne przez cały rok, suszone lub mrożone. Dziś prezentujemy banalnie prosty przepis na rozgrzewającą nalewkę z mrożonych wiśni.
Czy mrożone owoce są dobre na nalewki?
Nie ma żadnych przeciwwskazań, by w zimowych miesiącach zrezygnować z robienia domowych nalewek. Rozwiązanie jest bardzo proste - można wówczas sięgnąć po owoce, które są dostępne w Polsce okrągły rok (np. jabłka, gruszki, banany), owoce suszone lub owoce mrożone. Co ciekawe ostatnia propozycja jest niezwykle popularna wśród wytwórców nalewek ze względu na to, że mrożone owoce dobrze oddają sok - szczególnie wszystkie gatunki o twardym miąższu. Amatorzy domowych trunków niekiedy również decydują się na zamrażanie świeżych owoców przed maceracją dokładnie z tego samego powodu.
W sezonie, gdy świeżych owoców jest bardzo dużo, może się również zdarzyć sytuacja, że nie będziemy w stanie wszystkich przerobić. Wówczas niewykorzystaną część wystarczy zamrozić i w zimie potraktować jako kluczowy składnik pysznej, domowej nalewki. By trunek był smaczny i klarowny, warto wybierać owoce dobrej jakości, ze sprawdzonych sadów lub od lokalnych, ekologicznych dostawców.
Przepis na nalewkę z mrożonych wiśni
Czy nalewka z mrożonych wiśni jest tak samo smaczna jak ze świeżych owoców? Każda z tych opcji ma grono fanów, niektórzy twierdzą, że różnicy w ich smaku nie ma. Trunek z mrożonych owoców może być bardzo smaczny i aromatyczny, ważne, by wykonać go zgodnie z naszymi wskazówkami.
Składniki:
- mrożone wiśnie - najlepiej wybrać owoce bez pestek
- czysta wódka
- czysty spirytus
- cukier
- miód
Na każde opakowanie mrożonych wiśni (zazwyczaj jest to porcja 400 gramów lub 450 gramów, ale na potrzeby naszego przepisu przyjmijmy, że chodzi o 400 gramów), potrzebne będzie 200 gramów cukru, 5 łyżek miodu, 200 ml czystego spirytusu oraz 200 ml czystej wódki.
Istnieją dwie szkoły - można skorzystać z owoców bez rozmrażania lub też najpierw je rozmrozić, a potem zalać alkoholem. Atutem pierwszego rozwiązania jest to, że owoce się nie rozpadają, a dzięki temu można je potem wykorzystać np. do dekoracji ciast czy deserów. O tym, co zrobić z owocami z nalewki, pisaliśmy już na naszym blogu - zachęcamy do lektury.
Inne, dodatkowe składniki, które można dodać (według uznania):
- laska wanilii
- cynamon
- kardamon
- goździki
- liście wiśni
- szałwia
- miód gryczany zamiast cukru
Wykonanie nalewki z mrożonych wiśni
- Wiśnie - mrożone lub rozmrożone - zalać alkoholem.
- Pozostawić na około tydzień.
- Po tym czasie zlać i przefiltrować wyciąg.
- Owoce zasypać cukrem, dodać miód i inne dodatkowe składniki (np. przyprawy - według uznania).
- Gdy cukier i miód się rozpuszczą - po około 2 tygodniach - połączyć je z wyciągiem z owoców i alkoholu.
- Przefiltrować i przelać do butelek na nalewki.
Inne receptury na nalewkę z mrożonych wiśni proponują odmienną kolejność łączenia ze sobą składników: na początku wiśnie zasypuje się cukrem i odstawia na 2-4 dni. Po tym czasie łączy je z pozostałymi składnikami: alkoholem, miodem i dodatkami (np. przyprawami korzennymi). Po 3-4 tygodniach nalewkę należy przefiltrować i przelać do butelek.