Remedium na Żołądkowe problemy - Nalewka z niedojrzałych orzechów włoskich
Nalewka z zielonych orzechów włoskich pomocna przy problemach żołądkowych idealnie wypełni miejsce w domowej apteczce. Podana po zakończeniu biesiadowania lub rano na poratowanie po wcześniejszym obżarstwie.
Składniki:
- 1 kg młodych orzechów włoskich,
- 750 ml spirytusu 70%,
- 150 - 500 g cukru trzcinowego,
- dodatki:cynamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, karmel lub miód, skórka cytrynowa lub pomarańczowa.
Potrzebne do produkcji:
- słój na nastaw,
- długa drewniana łyżka,
- filtr,
- lejek,
- butelki,
- ostry nóż,
- bardzo drobny filtr,
- rękawiczki.
Przepis:
- Młode, zielone, niedojrzałe, pozbawione nadmiernej ilości plamek orzechy zbieramy od czerwca do początku lipca. Dawniej dwa tygodnie po świętym Janie, czyli po 23 czerwca, ale w przypadku ostatnich lat i gorących wiosen, już na początku miesiąca orzechy są idealne. Powinny mieć miękką skórkę i galaretowatą konsystencję w środku.
- Owoce myjemy i zakładamy rękawiczki ochronne, gdyż zawarty w owocach barwnik potrafi na długo ubrudzić dłonie. Ostrym nożem kroimy orzechy na ćwiartki, następnie przekładamy do słoja na przemian z warstwami cukru. Na koniec dodajemy odrobinę spirytusu, aby zapobiec fermentacji, po około dwóch dniach, gdy orzechy puszczą sok, dolewamy resztę spirytusu. Od tego momentu orzechy powinny być całkowicie przykryte cieczą. Słój odstawiamy w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Wraz z upływem czasu kolor nastawu będzie ciemnieć, aż ostatecznie uzyska porterowy, głęboki brąz.
- Po upływie 4-6 miesięcy możemy nastaw zlać, lekko odcisnąć orzechy, przefiltrować przez drobną gazę i rozlać do butelek. Lub przefiltrować, pozostałe orzechy zasypać cukrem (szczególnie jeśli nalewka wydaje się nam zbyt gorzka, lub jesteśmy zwolennikami robienia pierwszego nastawu bez cukru), pozostawić na 7-14 dni i gdy cukier wyciągnie alkohol z owoców połączyć nastaw I ze słodszym II. I dopiero wtedy w butelkach odstawić na kolejne 4-6 miesięcy do leżakowania.
- Nalewka z młodych, zielonych orzechów włoskich to doskonałe lekarstwo na wszelkie problemy żołądkowe. Poprawia działanie tarczycy, ułatwia przyswajanie protein i kwasów tłuszczowych, niezastąpiona jest podczas niestrawności, przy bólach żołądka, wzdęciach, zaparciach, problemach jelitowych, zatruciach wirusowych przewodu pokarmowego, atakach pasożytów, infekcjach bakteryjnych i grzybiczych. W powyższych przypadkach możemy zażyć jedną do czterech łyżek nalewki trzy razy na dobę. Pamiętajmy także, że domowe sposoby są dobre, ale konsultacja z lekarzem jeszcze lepsza.
Butelki idealne do produkcji, przechowywania i podania
Smacznego!