Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki

Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki

Porzeczka to kolejny wakacyjny owoc, o wyrazistym czerwonym kolorze i lekko kwaskowym smaku, znajdziemy ją w wielu ogrodach. Owoce mają przede wszystkim wiele cennych właściwości dla zdrowia. Sezon trwa krótko, dlatego należy się spieszyć, aby zdążyć zerwać owoce i przygotować przetwory w słoikach na zimę.

Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki

Bomba witaminowa

Porzeczka zawiera sporą ilość witaminy C, która wspiera naszą odporność, ma właściwości przeciwutleniające oraz witaminy z grupy A i B.

Warto wspomnieć, że zawiera dużą ilość potasu oraz żelaza, pomaga w nadciśnieniu, zmniejsza ryzyko udarów, działa antybakteryjnie.

Dzięki dużej ilości witamin i minerałów warto włączyć owoce porzeczki do swojej diety.

Porzeczka dla urody

Owoce są cennym składnikiem w kosmetykach, szczególnie dla kobiet z cerą dojrzałą poprzez wiele właściwości odżywczych, nawilżających, ujędrniających, wygładzających.

Polecane są również dla osób z trądzikiem. Idealnie sprawdzą się domowe maseczki i peelingi.

Czerwona porzeczka w kuchni

Czerwone owoce wykorzystywane są w wielu przepisach. Można dodawać je do sałatek, dań, deserów, drinków.

Najpopularniejsze są nalewki, wina, soki, musy, dżemy, które są smaczne i proste w przygotowaniu, konfitury, kompoty, ciasta.

Przepis na nalewkę z porzeczki czerwonej

Nalewka z czerwonej porzeczki jest idealna do deserów, jako słodzik do herbaty lub po prostu solo.

Przygotowując się do robienia nalewki należy pamiętać, aby wybierać owoce najbardziej dojrzale, bez śladów pleśni i nadpsucia.

Nalewka z czerwonej porzeczki musi dojrzeć, im starsza tym lepsza. Do wykonania nalewki polecamy damę 5l, lejek do butelek, sitko.

Do przelania polecamy nasze superbutelki, które sprawdzą się idealnie oraz inne potrzebne akcesoria.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych porzeczek (tyle, aby po wyciśnięciu powstał 1l soku)
  • 1 l spirytusu
  • 400 g cukru
  • 0,5 l wody

Jak wykonać?

1. Owoce umyć i przełożyć do słoja.

2. Dodać cukier, zalać alkoholem.

3. Odstawić w ciemne miejsce na 7-8 tygodni.

4. Po tym czasie używając sitka i lejka przelać do butelek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium