Syrop z mniszka lekarskiego - o konsystencji miodu, stąd potoczna nazwa miodek - to przysmak, który słynie z prozdrowotnych właściwości. Posiadanie kilku słoików lub butelek w spiżarni to doraźna pomoc, gdy pojawi się przeziębienie czy infekcja gardła. Przedstawiamy prostu przepis na domowy syrop z mniszka lekarskiego wraz z wykonaniem krok po kroku.
Składniki na domowy syrop z mniszka lekarskiego
Do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego potrzebne są następujące składniki:
- 250 kwiatów na 1-2 mniejsze słoiki lub 500 kwiatów na 2-3 słoiki
- 0,5 litra wody lub 1 litr wody
- 0,5 kg cukru lub 1 kg cukru
- sok z jednej lub z dwóch cytryn
Jeżeli syrop z mniszka lekarskiego ma służyć jako domowy specyfik na podrażnione gardło, to do powyższych składników zalecamy dodać gałązkę tymianku (najlepiej świeżego) - wówczas miodek nabierze właściwości wykrztuśnych i dezynfekujących układ oddechowy.
Wykonanie syropu z mniszka lekarskiego
- Kwiaty mniszka lekarskiego zalać wodą i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu.
- Odstawić na dobę w chłodne miejsce.
- Odcedzić, dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Gotować przez około 3 godziny, aż wywar nabierze konsystencji miodu. W trakcie gotowania dokładnie i regularnie mieszać, by syrop nie przylgnął do spodu naczynia.
- Miodek przelać do słoików lub innych szczelnych, szklanych pojemników (np. butelek na soki).
Syrop z mniszka lekarskiego można - w niewielkich ilościach - spożywać nawet codziennie. Dwie lub trzy łyżeczki miodku poprawia odporność i zapobiega przeziębieniom i infekcjom układu oddechowego, a w razie choroby przyspiesza rekonwalescencję.
Kiedy zbierać mniszek lekarski?
Najlepszy czas na zbiór pąków kwiatów to wczesna wiosna. Jeśli chodzi o liście, to w okresie od kwietnia do czerwca są one najsmaczniejsze. Najpóźniej można zbierać korzenie - jesień to najlepszy na to czas. W październiku i listopadzie ta część mniszka lekarskiego jest najmniej włóknista.
Każda część tej rośliny ma inny smak. Najbardziej słodka i smaczna jest główka mniszka lekarskiego i to właśnie z niej najczęściej przygotowuje się syrop (nazywany również miodkiem - za sprawą słodyczy, gęstości i konsystencji). Odrobinę więcej goryczy mają liście mniszka - osoby, które nie lubią bardzo słodkich smaków, do syropu dodają część liści (proporcje około 20-30% liści, a reszta pąków kwiatów). Liście można również wykorzystać jako składnik na oryginalną sałatkę.
Właściwości mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski jest od wieków stosowany w medycynie ludowej i naturalnej. Wszystko za sprawą jego pozytywnego działania na ludzki organizm. Najważniejsze prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego - nazywanego potocznie mleczem - to:
- oczyszczanie z toksyn i złogów,
- ogólne wzmocnienie organizmu i odporności,
- obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu,
- pobudzenie pracy mózgu,
- poprawa trawienia i krążenia,
- przyspieszenie regenerowania się skóry i uszkodzonych tkanek,
- zmniejszenie łaknienia,
- delikatne właściwości przeczyszczające,
- działanie przeciwkaszlowe i przeciwmiażdżycowe.