Lato to czas na sezonowe owoce i warzywa. Coraz bardziej popularne są jagody. Dżem z jagód to wspaniały pomysł, aby przedłużyć ich smak w swojej kuchni i cieszyć zimą w wielu potrawach.
Przepis na domowy dżem z jagód
Na co pomagają jagody?
Przede wszystkim jagody korzystnie wpływają na wzrok. To doskonały owoc dla kierowców oraz osób, które zmagają się z nadwrażliwością na światło.
Poprzez dużą zawartość antocyjanozydów wzrok w słabym świetle się wyostrza, a w nocy poprawia.
Jagody od wielu, wielu lat należą do leku przeciwbiegunkowego, ponieważ mają działanie zapierające.
Najlepszym sposobem na podanie lekarstwa z borówek to jagody gotowane, suszone lub w postaci soku.
Jagody posiadają również dużą zawartość kwasu foliowego, dlatego kobiety w ciąży oraz te, które będą planować w przyszłości powinny dodać owoc do swojej diety.
W okresie sezonowym jagody można jeść na wiele sposobów, dodając do ciast, lodów, śniadań, sałatek.
Najlepsze są owoce świeże, natomiast badania donoszą, że mrożenie jagód przez 3-6 miesiące nie powoduje utraty antyoksydantów. Warto natomiast pamiętać, aby przed zamrożeniem owoce dobrze osuszyć.
Dżem z borówki amerykańskiej/jagód
Dżem jest bardzo pyszny i nadaje się nie tylko do kanapek, ale również do ciast, deserów, naleśników.
Co potrzebujemy?
- ok. 1 kg jagód
- Sok z cytryny
- 0,5 kg cukru (można dodać mniej lub więcej, w zależności czy chcemy przełamać kwaskowatość owoców)
- Słoiki
- Zakrętki
- Chwytak do słoików
- Lejek
Wykonanie:
1. Jagody umyć i osuszyć.
2. Owoce wkłożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia.
3. Borówki amerykańskie od czasu do czasu mieszać i rozgniatać.
4. Podczas gotowania można dodać cukier.
5. Po ok. 30 minutach całość przelać do słoików.
Na domowe konfitury, dżemy idealnie sprawdzą się słoiki:
6. Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić.
7. Zapasteryzować i ułożyć do góry dnem.
Od teraz możesz cieszyć się pysznym, domowym dżemem z jagód.