Z połączenia cytryny i jej kwaskowatego smaku z mocnym alkoholem powstaje niezwykle popularna i lubiana przez wiele osób cytrynówka. Jak zrobić ten trunek w domowym zaciszu? Przedstawiamy 3 przepisy na cytrynówkę: z bimbru, wódki i spirytusu.
Przepis na cytrynówkę z bimbru, spirytusu lub wódki
Jakie owoce na cytrynówkę będą najlepsze?
Co jest potrzebne do przygotowania cytrynówki - bez względu na rodzaj alkoholu i jego moc procentową? Podstawa to oczywiście owoce. Jakie cytryny będą najlepsze? Owoce, które są kwaśne, aromatyczne i mają dużo soku, dojrzałe i o żółtej, cienkiej skórce (a nie zielonej czy z jakimś podejrzanym nalotem). Cytryny warto przed kupnem ważyć w dłoni - im cięższy owoc, tym wyższa w jego wnętrzu zawartość soku. Lepiej kupować owoce cytrusowe na wagę a nie pakowane w siatkach (np. po pół kilo lub kilogram). Te pakowane w siatkę nie zawsze są w idealnym stanie, lepiej samemu wybrać każdy jeden owoc, dzięki temu jest pewność, że wszystkie egzemplarze będą dojrzałe, bez uszkodzeń, pleśni itp.
Podstawowy przepis na cytrynówkę
Poza odpowiednimi owocami do przygotowania cytrynówki potrzebny jest cukier, woda, alkohol oraz czas. Każdy domowy trunek potrzebuje czasu, by wszystkie składniki połączyły się i zaczęły stanowić jedną, smakowita całość. Minimum potrzebne, by domową cytrynówkę można było skosztować, to około 20-30 dni, licząc od dnia wykonania nastawu. Sam nastaw zajmie nie więcej niż 30-60 minut, przegryzanie się kolejne 4-6 dni, a leżakowanie trunku po rozlaniu do butelek na nalewki dodatkowe 2-3 tygodnie.
By przygotować około 2 litry domowej cytrynówki potrzebne będzie:
- 1,3 - 1,5 kilograma cytryn (waga owoców ze skórką)
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
- 0,5 l mocnego alkoholu
Wykonanie:
Cytryny można obrać i podzielić na mniejsze cząstki, ale nie jest to obowiązkowe - są również przepisy, w których owoce pozostawia się w całości lub przekrojone na pół (ze skórką). Według innej szkoły cytrynówkę przygotowuje się z samych skórek z tych owoców. Do cytrynówki - w toku jej robienia w domowym zaciszu - można dodać miód, imbir lub kawę z mlekiem. Warto przetestować różne jej warianty i znaleźć swój ulubiony smak.
- Owoce zalewa się alkoholem, a następnie odstawia na minimum dobę w zacienione miejsce.
- Po upływie tego czasu należy wykonać dwie czynności. Pierwsza: wodę i cukier należy połączyć i gotować, by powstał roztwór o konsystencji syropu. Druga: owoce wyciągnąć, wycisnąć, otrzymany sok połączyć z alkoholem.
- Całość - ostudzony, słodki syrop oraz alkohol z sokiem cytrynowym - połączyć ze sobą.
- Na tym etapie trunek warto przecedzić - o tym, jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę, pisaliśmy już na naszym blogu.
- Cytrynówkę przelać do butelek na nalewki. Odstawić, by wszystkie składniki się ze sobą przegryzły - zalecany czas to 14 dni, aczkolwiek niektórzy niecierpliwi śmiałkowie kosztowali jej po 4 dniach od odstawienia i już wtedy była smaczna.
To podstawowy i ogólny przepis, który można dowolnie modyfikować. O tym, jakie proporcje zastosować do cytrynówki na bimbrze, wódce lub spirytusie, piszemy poniżej.
Przepis na cytrynówkę z bimbru
Składniki:
- 6-8 cytryn średniej lub dużej wielkości
- 3 szklanki cukru
- 0,5 l wody
- 1 bimbru
Przepis na cytrynówkę ze spirytusu
Składniki:
- 1,3 - 1,5 kilograma cytryn
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
- 0,5 l spirytusu 96%
Przepis na cytrynówkę z wódki
Składniki na mocniejszą wersję:
- 1,3 - 1,5 kilograma cytryn
- 0,5 kg cukru
- 1 l czystej wódki 40%
- woda (minimum, w której rozpuści się cały cukier)
Składniki na słabszą wersję:
- 12-15 sztuk cytryn
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 l czystej wódki 40%