Nie masz pomysłu, jaki podać dodatek do obiadu, czy też jaką przekąskę na domową imprezę, marynowane pomidorki koktajlowe z pewnością rozwiążą ten problem!
Marynowane pomidorki koktajlowe w słodko kwaśnej zalewie
Poznaj nasz sprawdzony przepis. Czas przygotowania to tylko 30 minut!
Składniki potrzebne do produkcji
- 1 kg pomidorów koktajlowych
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 4 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
Instrukcja marynowania
- Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy na plasterki, a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
- Pomidory myjemy, osuszamy i układamy w słoikach.
- Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy w piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek.
- Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Dlaczego warto sięgać po pomidory?
Każda odmiana pomidorów koktajlowych uważana jest za najzdrowszą żywność świata. Nic w tym dziwnego! Ze względu na występowanie witaminy A oraz witaminy C, które należą do przeciwutleniaczy, które za zadanie mają hamowanie rozwoju wolnych rodników. Dzięki temu nasz organizm jest chroniony przed rozwojem niebezpiecznych chorób i wolniej się starzeje.