Nalewka jeżynowa – przepisy i właściwości

Nalewka jeżynowa – przepisy i właściwości

Sezon na jeżyny trwa dosyć krótko, bo od lipca do końca września. Wspaniały smak i aromat tych leśnych owoców można jednak zamknąć w butelkach. Przeczytaj, jak zrobić nalewkę jeżynową na spirytusie, bimbrze lub wódce i dowiedz się, jakie właściwości posiada ten trunek.

Właściwości nalewki jeżynowej

Nalewka jeżynowa to nie tylko przyjemność dla podniebienia. Te małe, ciemne owoce obfitują w składniki odżywcze, które wpływają na różnorodne aspekty zdrowia. 

  • Jeżyny są bogate w antyoksydanty, pomagające zwalczać wolne rodniki i wspierające ogólną kondycję organizmu.
  • Nalewka jeżynowa zawiera witaminę C, witaminę K oraz minerały, które wpływają na zdrowie skóry, kości i układu krążenia.
  • Jeżyny mogą wspomagać procesy trawienne i zapobiegać dolegliwościom żołądkowym.

Stężenie alkoholu w nalewce jest dosyć duże, więc rozsądnie korzystaj z tego trunku. Według organizacji zdrowotnych nie powinno się spożywać więcej niż 1 mały kieliszek nalewki dziennie.

Nalewka jeżynowa na spirytusie – przepis

Nalewki bardzo często przygotowywane są na spirytusie. Proponujemy jednak go rozcieńczyć do 40%, by nalewka jeżynowa miała delikatniejszy smak. Oczywiście, jeśli preferujesz mocniejsze nalewki, to możesz użyć spirytusu o wyższym stężeniu alkoholu.

Składniki:

  • jeżyny świeże – 450 g
  • cukier – 250 g
  • spirytus rozcieńczony do 40% – 500 ml.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Jeżyny umyj i dokładnie osusz.
  2. W szklanym słoju warstwami ułóż owoce i cukier.
  3. Zalej całość spirytusem.
  4. Zakręć słój i odstaw na 2-3 miesiące w chłodne, zacienione miejsce. Co kilka dni lekko potrząśnij słojem.
  5. Po dojrzeniu, przecedź nalewkę przez sitko lub worek filtracyjny i przelej do butelek.

Nalewka jeżynowa na bimbrze – przepis

Podstawą dla nalewki jeżynowej może być także bimber, najlepiej zawierający ok. 60% alkoholu. Wybierz taki, który nie posiada ostrego smaku lub aromatów mogących przytłumić jeżyny.

Składniki:

  • jeżyny świeże – 450 g
  • cukier – 250 g
  • bimber – 500 ml.

Akcesoria:

  • słój szklany
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki
  • małe sitko lub worek filtracyjny
  • lejek.

Przygotowanie:

  1. Starannie umyj jeżyny, usuń wszelkie liście i zanieczyszczenia. Osusz owoce, najlepiej na papierowym ręczniku.
  2. Wsypuj jeżyny do słoja, układając je warstwami. Posyp każdą warstwę cukrem, równomiernie rozsypując go po całej powierzchni.
  3. Delikatnie wlej bimber do słoja, starając się nie naruszyć układu jeżyn i cukru. Bimber powinien dokładnie zalać owoce i cukier.
  4. Zamknij słój szczelnie i umieść go w chłodnym, zacienionym miejscu. Pozostaw nalewkę na co najmniej 2-3 miesiące. Co kilka dni potrząsaj delikatnie, aby składniki się przemieszały.
  5. Po upływie czasu, przecedź nalewkę przez sito lub worek filtracyjny, aby pozbyć się resztek owoców i osadu. Następnie przelej ją do szklanych butelek.

Domowa nalewka z jeżyn

Nalewka jeżynowa na wódce – przepis

Ostatnia wersja nalewki jeżynowej, której bazą jest wódka, jest bardzo chętnie wybierana, ponieważ nie trzeba w tym przypadku rozcieńczać alkoholu. Oczywiście w przepisie używamy czystej wódki, o zawartości alkoholu 40%.

Składniki:

  • jeżyny świeże – 450 g
  • cukier – 250 g
  • wódka – 700 ml.

Akcesoria:

  • słój szklany
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki
  • małe sitko lub worek filtracyjny
  • lejek.

Przygotowanie:

  1. Ostrożnie opłucz jeżyny pod bieżącą wodą i osusz je na papierowym ręczniku. Upewnij się, że owoce są suche.
  2. Wsypuj jeżyny do szklanego słoja warstwami. Każdą warstwę posyp cukrem, równomiernie rozprowadzając słodycz.
  3. Wlej wódkę do słoja zalewając jeżyny i cukier. Upewnij się, że wszystkie owoce są pokryte wódką.
  4. Zamknij słój szczelnie i umieść go w ciemnym i chłodnym miejscu. Pozostaw nalewkę na przynajmniej 2-3 miesiące. Co jakiś czas delikatnie potrząśnij, aby składniki się przemieszały.
  5. Po odpowiednim czasie, przecedź nalewkę przez sito lub worek filtracyjny, aby pozbyć się owoców i osadu. Następnie przelej ją do szklanych butelek.

Jeśli posiadasz dużo jeżyn, to z części możesz przyrządzić pyszny dżem. Przepis na niego znajdziesz w naszym artykule pt. Dżemy z letnich owoców: dżem z czereśni, wiśni lub jeżyn.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium