Krówka – osada leśna w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie bydgoskim, w gminie Koronowo.
Krówki w płynie
Kontynuując rozpoczęty w styczniu trend trunków produkowanych na podstawie cukierków (Lód za oknem, lód w kieliszku - iceówka) poeksperymentujmy z krowkami, ciągutkami, pomadkami mlecznymi.
Przepis na likier krówkowy
Składniki potrzebne do produkcji:
- 250 g krówek mlecznych
- 0,7 l wódki
- 250 ml słodkiej śmietany
Naczynia i narzędzia do produkcji:
- naczynie do mieszania i gotowania, o pojemności minimum 1 l,
- narzędzie do mieszania,
- lejek do rozlewania,
- karafkę lub butelki do przechowywania.
Przepis krok po kroku:
- Obierz krówki z papierków.
- Włóż do naczynia i zalej śmietaną.
- Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, nie zagotowując, całość mieszajac do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
- Odstawic do ostudzenia.
- Wlej wódkę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do karafki, butelki lub buteleki i wstaw do lodówki.
- Pozostaw specyfik w lodówce kilka dni.
- Voilà