Lód - minerał z gromady tlenków o wzorze chemicznym H20 Jest to stan stały WODY!
Lód za oknem, lód w kieliszku - iceówka
Moje doświadczenia z lodem w kieliszku, iceówką, smerfową wódką rozpoczęły się w czasach studenckich… i wiążą się z miłymi wspomnieniami. Podzielę się z Wami tajemną (znaną każdemu) wiedzą na temat przygotowania niebieskiego napoju.
Składniki:
- około 300 g cukierków lodowych,
- 500 ml spirytusu / 500 ml wódki,
- 500 ml niegazowanej wody mineralnej,
- opcjonalnie Curaçao, dla koloru.
Potrzebne do produkcji:
- naczynie do rozpuszczenia cukierków,
- mieszadło,
- lejek,
- butelki z czytelnym ostrzeżeniem, ale beczułeczka też będzie odpowiednia.
Przepis:
- Woda i cukierki lądują w naczyniu (można rozdrobnić cukierki). Podgrzewamy nieustannie, mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich cukierków.
- Syrop odstawiamy do ostudzenia.
- Do ostudzonego syropu wlewamy spirytus lub wódkę (ale eliksir będzie słabiutki) i mieszamy z wigorem do momentu uzyskanie jednolitej konsystencji.
- Napój rozlewamy do butelek, beczułek lub innych naczyń i odstawiamy do lodówki na 48 h.
Eliksir należy podawać mocno schłodzony.
Pozostając z szacunkiem