Jakie przyprawy do karkówki i żeberek?

Jakie przyprawy do karkówki i żeberek?

Szukasz sposobu na idealnie doprawioną karkówkę i żeberka, które rozpływają się w ustach? Z pomocą odpowiednich przypraw możesz stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jakie przyprawy dobrać do karkówki i żeberek, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu.

Przyprawy do karkówki

Do karkówki, zarówno grillowej, smażonej, jak i pieczonej idealne będą następujące przyprawy:

  • Papryka słodka i ostra: nadaje mięsu piękny kolor i aromat.
  • Czosnek granulowany: podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyrazistości.
  • Pieprz czarny: dodaje ostrości i pikantności.
  • Kolendra: łagodzi tłustość mięsa i nadaje mu świeżości.
  • Majeranek: idealnie komponuje się z karkówką pieczoną w rękawie.
  • Tymianek: świetnie sprawdza się do karkówki grillowanej.
  • Ziele angielskie: dodaje aromatu i wzmacnia smak.
  • Liść laurowy: nadaje mięsu głębi smaku.

W naszym sklepie znajdziesz wszystkie najpopularniejsze przyprawy jednorodne i suszone zioła, a także mieszanki przypraw. Wszystkie produkty są wysokiej jakości.

Przyprawy rekomendujemy przechowywać w słoikach na przyprawy, szczelnie zakręconych, bo wtedy dłużej zachowają swój aromat.

Aromatyczna  karkówka na grilla – przepis

Karkówka to królowa polskiego grilla – ma idealny stosunek białka do tłuszczu, konsystencję i smak, który można w różny sposób modyfikować przyprawami. Najlepiej, jeśli karkówkę na grilla umieścisz na całą noc w marynacie, ale jeśli nie masz czasu, to wystarczą już 2 godziny.

Składniki:

  • karkówka – 1 kg
  • olej – 2 łyżki
  • papryka słodka – 1 łyżka
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • kolendra – 1 łyżeczka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm.
  2. W misce wymieszać olej, paprykę słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz czarny, kolendrę, majeranek i sól.
  3. Do marynaty włożyć karkówkę i dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Karkówkę grillować po obu stronach na złoty kolor.

Przyprawy do żeberek

Żeberka, obok karkówki, to ulubiony wieprzowy przysmak Polaków. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowania, ponieważ myśli, że jest to bardzo trudne i czasochłonne. Tymczasem sekretem idealnego smaku żeberek jest odpowiednia marynata. Polecamy do niej przede wszystkim następujące przyprawy do żeberek: 

  • Papryka słodka i ostra: nadaje mięsu piękny kolor i aromat.
  • Czosnek granulowany: podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyrazistości.
  • Pieprz czarny: dodaje ostrości i pikantności.
  • Kumin (kmin rzymski): nadaje żeberkom orientalny smak.
  • Chili: dla miłośników pikantnych potraw.
  • Oregano: świetnie sprawdza się do żeberek pieczonych w piecu.
  • Sos sojowy: wzmacnia smak i nadaje żeberkom ciemny kolor.
  • Miód: dodaje słodyczy i karmelizuje się podczas pieczenia.

Kruche żeberka w miodowo-sojowej marynacie

Żeberka w miodzie to klasyka. Warto jednak ich smak przełamać sosem sojowym oraz wyrazistymi przyprawami. Podczas pieczenia przewracaj żeberka co około 30 minut i smaruj je marynatą. Dzięki temu będą soczyste. Do pieczenia najlepiej sprawdzają się żeberka mniejsze. Jeśli masz duże kawałki, to pokrój je w taki sposób, by zawierały jedną podłużną kość.

Pieczone żeberka w marynacie miodowo-sojowej z przyprawami

Składniki:

  • żeberka – 1 kg
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • papryka słodka – 1 łyżka
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • chili – 1 łyżeczka
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć i osuszyć.
  2. W misce wymieszać sos sojowy, miód, olej, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz czarny, kumin, chili i sól.
  3. Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

Dodatki do karkówki i żeberek

Aby uczynić posiłek jeszcze bardziej wyjątkowym, warto zaserwować go z dodatkami, które doskonale komponują się z karkówką i żeberkami. Do naszych propozycji należą: 

  • Kiszonki, zwłaszcza kapusta kiszona: jej kwaśny smak doskonale kontrastuje z bogatym, mięsistym smakiem karkówki i żeberek.
  • Ziemniaki pieczone z ziołami: delikatność ziemniaków świetnie równoważy intensywność mięsa.
  • Sos BBQ: klasyczny dodatek do żeberek i karkówki, który podkreśla ich smak i nadaje im dodatkowej słodyczy.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium