Jak zrobić wino z wiśni? Przepis i porady

Jak zrobić wino z wiśni? Przepis i porady

Wino jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych trunków. Jeśli tylko nie boisz się eksperymentować, to możesz stworzyć wino z wiśni w zaciszu swojego domu. Podajemy szczegółowy przepis na wino z wiśni, wraz z garścią przydatnych porad i pełną listą akcesoriów.

Jak zrobić wino z wiśni? Przepis

Podstawowy przepis zakłada użycie 1 kg owoców i 1 l wody. Taka ilość wystarczy do degustacji i oceny własnych umiejętności winiarskich. Jeśli jednak chcesz od razu przygotować większą ilość wina, to pomnóż wszystkie składniki.

Składniki:

  • wiśnie (najlepiej dojrzałe i zdrowe) – 1 kg
  • cukier – 500 g (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • woda – 1 litr
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • drożdże winiarskie (opcjonalnie, aby przyspieszyć fermentację) – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

Wykonanie krok po kroku

Myślisz, że wykonanie wina z wiśni jest bardzo trudne? Dzięki temu poradnikowi, okaże się znacznie łatwiejsze. Wszystkie niezbędne akcesoria znajdziesz w naszym sklepie w kategorii Winiarstwo.

Przygotowanie owoców

  1. Starannie umyj wiśnie i usuń pestki. Jeśli chcesz, możesz zostawić kilka pestek, aby nadać winu delikatny migdałowy smak. Do usuwania pestek polecamy drylownicę, którą znajdziesz w naszym sklepie.
  2. Rozgnieć owoce widelcem lub zmiksuj je, aby uzyskać równomierną masę. Możesz też zostawić niektóre owoce w całości dla dodatkowego smaku.

Przygotowanie zacieru

  1. W dużym garnku zagotuj litr wody.
  2. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści, tworząc słodki syrop.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sok i skórkę startą z cytryny. Pozwól zacierowi ostygnąć do temperatury pokojowej.

Fermentacja

  1. Przenieś przygotowane owoce do pojemnika fermentacyjnego lub dymiona, które znajdziesz w naszym sklepie.
  2. Wlej przygotowany zacier.
  3. Jeśli używasz drożdży winiarskich, dodaj je teraz.

Proces fermentacji

  1. Zakręć pojemnik lub galon, ale nie na stałe – musisz zapewnić ucieczkę dwutlenkowi węgla, który powstaje podczas fermentacji. Polecamy w tym przypadku rurkę fermentacyjną. W naszym sklepie dostępne są pojemniki fermentacyjne oraz damy w zestawie z rurką.
  2. Umieść pojemnik w ciepłym i ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze pomiędzy 20 a 25°C.

Butelkowanie i dojrzewanie

  1. Po około 1-2 tygodniach fermentacji napój powinien przestać intensywnie burzyć się i tłoczyć dwutlenek węgla.
  2. Przecedź wino przez sitko lub worek filtracyjny, aby oddzielić owoce od płynu.
  3. Przelej wino do butelek i szczelnie je zakręć lub zakorkuj. W naszym sklepie posiadamy szeroki asortyment butelek do wina.
  4. Pozwól winu dojrzeć przez kilka miesięcy. Im dłużej, tym lepszy smak.

Degustacja

Po kilku miesiącach butelkowania, otwórz jedną butelkę i ciesz się domowym winem z wiśni.

Proces tworzenia wina z wiśni to nie tylko nauka, ale też sztuka, więc eksperymentuj, dostosowuj ilość cukru i inne składniki według swoich preferencji smakowych. Powodzenia!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium