
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje.
Jak zrobić syrop cukrowy?
Wersja z 2 składników
- woda
- cukier biały
Wersja z 3 składników
- woda
- cukier biały
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Wersja z 4 składników na ciemny syrop
- cukier na karmel
- cukier biały
- woda
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Wykonanie syropu cukrowego
Powyższe składniki - cukier i wodę - należy ze sobą połączyć. Najlepiej zrobić to w niewielkim garnku, postawić na palniku i mieszać (np. drewnianą łyżką) aż całkowicie się rozpuści i uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie należy zdjąć garnek z gazu, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, ponownie pomieszać, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Prawidłowe przechowywanie syropu cukrowego
Po zrobieniu i ostudzeniu syropu cukrowego, można go przelać do szczelnie zamykanej, szklanej butelki. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Jego termin ważności to od kilkunastu dni nawet do kilku tygodni, licząc od dnia przygotowania. Według drugiej teorii innym, dobrym miejscem do przechowywania syropu cukrowego jest po prostu półka w kuchni. Niekiedy syrop cukrowy, po przechowywaniu w lodówce, się krystalizuje i trudno go potem ponownie rozpuścić.
Syrop cukrowy - jakie proporcje zastosować?
W przypadku syropu cukrowego składającego się z 2 składników, czyli wody i cukru, należy je ze sobą połączyć w proporcji 1:1. By cukier się całkowicie rozpuścił, warto użyć ciepłej lub gorącej wody. Inna wersja - dla osób, które lubią słodycze - to zastosowanie proporcji 2:1, z czego więcej - dwie szklanki - to cukier, a jedna szklanka to woda.
W przypadku drugiej wersji syropu z 3 składników, proporcje są inne: na 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru przypaść powinna 1 duża łyżka soku z cytryny. Również w tym wypadku warto podgrzać wodę, by cukier i sok lub kwasek się rozpuściły.
Trzecia wersja syropu cukrowego - o pięknym, ciemnym kolorze - uwzględnia 4 składniki. Na początku w rondelku podgrzewa się cukier na karmel (porcja 50 gramów), następnie dolewamy szklankę wody, a później cukier biały (również 1 szklankę) i łyżkę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
Do czego użyć syropu cukrowego?
Syrop cukrowy do nalewki
Podczas robienia domowych nalewek jednym z kroków w tym procesie jest przygotowanie i dodanie do owocowego nastawu syropu cukrowego. Sam cukier trudno rozpuszcza się w alkoholu i powoduje, że nalewka mętnieje, dlatego właśnie stosuje się syrop. Polecane przez amatorów domowych nalewek proporcje to 1 kilogram cukru na każde 420 mililitrów wody. Żeby było prościej odmierzyć odpowiednią objętość, ilość wody można zaokrąglić do 500 mililitrów. Do takiej porcji wody i cukru zalecane jest użycie porcji 0,7-0,8 gramów kwasku cytrynowego lub tyle samo soku z cytryny (łyżeczka to 5 gramów, a duża łyżka 15 gramów).
Syrop cukrowy do wina
Również w toku przygotowywania wina domowego przyda się syrop cukrowy. Na którym etapie robienia tego trunku, należy go dodać do owocowego moszczu? Cukier jest potrzebny wtedy, gdy dodaje się drożdże. To niezbędny składnik, by rozpoczął się proces fermentacji. Cukier to pożywka dla drożdży, warto pamiętać, że owoce są naturalnie słodkie, jednak - poza winogronami - zawarta w nich ilość cukru jest niewystarczająca, by pracował on z drożdżami na odpowiednim poziomie intensywności. Amatorzy domowego wina zalecają, by nie dodawać się od razu całego cukru, który jest w przepisie. Cukier dzieli się na 2-3 mniejsze porcje i dodaje sukcesywnie w toku robienia trunku i postępów fermentacji (co około 7-10 dni każdą z porcji).
Syrop cukrowy do drinków i koktajli
Do drinków, by podkręcić ich smak, dodać można nie tylko syrop cukrowy, ale również inne, aromatyczne dodatki. Popularną praktyką jest użycie korzennych przypraw (cynamon czy kardamon) lub innych o intensywnym smaku i aromacie (np. kminek). Syrop już na etapie robienia można wzbogacić tymi przyprawami lub dodać je dopiero w trakcie przygotowywania drinków. Do jakich drinków można dodać syrop cukrowy, by poprawić ich walory smakowe? Najpopularniejsze to Mohito, Daiquiri, Long Island Ice Tea.
Syrop cukrowy do lemoniady
Do zrobienia pysznej, domowej lemoniady niezbędne są 3 składniki: syrop cukrowy, woda oraz cytryna, opcjonalnie użyć można jeszcze świeżych listków mięty i kostek lodu. Jakie proporcje zastosować, by uzyskać orzeźwiający napój? Dwie szklanki syropu cukrowego, 4 szklanki wody (mineralnej lub przegotowanej z kranu) i 1-2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Proporcje można dowolnie modyfikować - fani kwaśnego smaku powinni użyć więcej cytryn, a amatorzy słodyczy wlać 0,5-1 szklankę syropu cytrynowego więcej.