Superbutelki.pl

Konto

Promocje

Koszyk

Darmowa dostawa InPost od 299 zł

Menu

 zadzwoń +48 669 997 776 lub napisz sklep@superbutelki.pl

Kategorie blog
Promocje
Butelka DORICA 500 ml przeźroczysta bezbarwna na oliwę, olej, ocet, syropy, nalewki  Z DOZOWNIKIEM
Butelka DORICA 500 ml przeźroczysta bezbarwna na oliwę, olej, ocet, syropy, nalewki Z DOZOWNIKIEM
6,79 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 6,49 zł
Hermetyczny pojemnik szklany prostokątny 640 ml do przechowywania żywności
Hermetyczny pojemnik szklany prostokątny 640 ml do przechowywania żywności
12,99 zł
szt.

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
SŁÓJ - 15 L - szklany wielofunkcyjny balon gąsior na ogórki nalewki wino
SŁÓJ - 15 L - szklany wielofunkcyjny balon gąsior na ogórki nalewki wino
64,99 zł
szt.

Cena regularna: 84,99 zł

Najniższa cena: 84,99 zł
SŁÓJ - 10 L - szklany wielofunkcyjny balon gąsior na ogórki nalewki wino z rurką fermentacyjną
SŁÓJ - 10 L - szklany wielofunkcyjny balon gąsior na ogórki nalewki wino z rurką fermentacyjną
59,99 zł
szt.

Cena regularna: 79,99 zł

Najniższa cena: 79,99 zł
Zestaw 25 sztuk - Butelka MARASCA 1000 ml 1 L na oliwę ocet z dozownikiem
Zestaw 25 sztuk - Butelka MARASCA 1000 ml 1 L na oliwę ocet z dozownikiem
179,99 zł

Cena regularna: 199,99 zł

Najniższa cena: 199,99 zł
Słój, słoik szklany 3L na przetwory miód z zakrętką
Słój, słoik szklany 3L na przetwory miód z zakrętką
13,99 zł

Cena regularna: 15,99 zł

Najniższa cena: 15,99 zł
Zestaw: 30 sztuk butelka BURGUNDY 750 ml + korki + etykiety + korkownica
Zestaw: 30 sztuk butelka BURGUNDY 750 ml + korki + etykiety + korkownica
189,99 zł
szt.

Cena regularna: 219,99 zł

Najniższa cena: 219,99 zł
Zaciskarka do zakrętek PLOMBOWNICA na wódkę 28 mm
Zaciskarka do zakrętek PLOMBOWNICA na wódkę 28 mm
28,99 zł
szt.

Cena regularna: 34,99 zł

Najniższa cena: 34,99 zł
Zestaw 5 sztuk - butelka ELIPSA 500 ml z korkiem na nalewki wino + GRAWER
Zestaw 5 sztuk - butelka ELIPSA 500 ml z korkiem na nalewki wino + GRAWER
41,99 zł
szt.

Cena regularna: 45,00 zł

Najniższa cena: 45,00 zł
BECZKA beczułka 3 L szklana "ananas" + STOJAK + TABLICZKA Z NADRUKIEM
BECZKA beczułka 3 L szklana "ananas" + STOJAK + TABLICZKA Z NADRUKIEM
104,99 zł

Cena regularna: 134,99 zł

Najniższa cena: 134,99 zł
Sól w worku - HIMALAJSKA różowa gruba - 1 kg
Sól w worku - HIMALAJSKA różowa gruba - 1 kg
5,99 zł
szt.

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
Zestaw 50 sztuk - słoik szklany 250 ml na przyprawy dżem konfitury miód
Zestaw 50 sztuk - słoik szklany 250 ml na przyprawy dżem konfitury miód
114,99 zł

Cena regularna: 124,99 zł

Najniższa cena: 124,99 zł
Butelka DORICA 250 ml oliwkowa z nalewakiem metalowym na oliwę, olej, ocet
Butelka DORICA 250 ml oliwkowa z nalewakiem metalowym na oliwę, olej, ocet
9,49 zł
szt.

Cena regularna: 11,49 zł

Najniższa cena: 11,49 zł
GĄSIOR - 3 L-  balon dama butelka na wino na zakrętkę
GĄSIOR - 3 L- balon dama butelka na wino na zakrętkę
14,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,99 zł
Zestaw 10 sztuk - butelka QUADRA 100 ml na oliwę nalewki sok
Zestaw 10 sztuk - butelka QUADRA 100 ml na oliwę nalewki sok
24,99 zł

Cena regularna: 32,99 zł

Najniższa cena: 28,99 zł
Lampa solna 2-3 kg szara - jonizator powietrza
Lampa solna 2-3 kg szara - jonizator powietrza
56,99 zł
szt.

Cena regularna: 59,99 zł

Najniższa cena: 59,99 zł
Butelka MONOPOLOWA 500 ml - 0,5l - PALETA - 1904 sztuki
Butelka MONOPOLOWA 500 ml - 0,5l - PALETA - 1904 sztuki
2 576,11 zł
szt.

Cena regularna: 3 250,00 zł

Najniższa cena: 2 999,99 zł
Zestaw 50 sztuk - Butelka szklana Luksusowa 500 ml Z TŁOCZONYMI NAPISAMI na nalewki, bimber, likier, whisky, koniak
Zestaw 50 sztuk - Butelka szklana Luksusowa 500 ml Z TŁOCZONYMI NAPISAMI na nalewki, bimber, likier, whisky, koniak
119,99 zł

Cena regularna: 209,99 zł

Najniższa cena: 209,99 zł
Zestaw piwowarski - pojemnik fermentacyjny - 30L + 50 butelek na PIWO + dodatki
Zestaw piwowarski - pojemnik fermentacyjny - 30L + 50 butelek na PIWO + dodatki
264,99 zł
szt.

Cena regularna: 299,99 zł

Najniższa cena: 299,99 zł
Zestaw 5 sztuk - butelka FALA 500 ml z nadrukiem ACHTUNG 99,9% na wódkę + zakrętki
Zestaw 5 sztuk - butelka FALA 500 ml z nadrukiem ACHTUNG 99,9% na wódkę + zakrętki
25,99 zł
szt.

Cena regularna: 29,99 zł

Najniższa cena: 29,99 zł
Wersje językowe
 

Elementarz domowego nalewkarza

Elementarz domowego nalewkarza

Powszechna dostępność owoców – zwłaszcza świeżych – czemu sprzyja obecna pora roku, nastraja do powzięcia decyzji o „stworzeniu” jakiegoś trunku, np. nalewki czy wina, własnym, domowym sposobem. Wszelki konieczny sprzęt można nabyć bez wychodzenia z domu, w internecie znajdziemy setki przepisów, zatem… (STOP!) Zapoznajmy się jeszcze z pewnymi uniwersalnymi zasadami, którymi należy się kierować i których należy przestrzegać, jeśli chcemy by nasze misternie tworzone „dzieło” nadawało się ostatecznie do spożycia.

Elementarz domowego nalewkarza

19 porad dla początkującego nalewkarza

Poniżej przedstawiamy kompendium wiedzy z zakresu przygotowania i procesu robienia nalewek, z którym powinien zapoznać się każdy, kto postanowił postawić pierwsze kroki na trudnej, acz wdzięcznej drodze domowej produkcji wyrobów „procentowych”:

  1. Do produkcji nalewek należy wybierać wyłącznie zdrowe, dojrzałe owoce i zioła oraz świeże, aromatyczne korzenie. Często prymitywne odmiany, np. maleńkie wiśnie z wysokich, starych drzew mogą okazać się najlepszym surowcem do przygotowania najsmaczniejszych nalewek.
  2. Do produkcji nalewek nie zaleca się używania owoców importowanych oraz tych, będących wytworem nowoczesnych „technologii ogrodniczych”, dostępnych poza naturalnym okresem wegetacji.
  3. Surowce należy myć tylko w przypadku, gdy są znacznie zabrudzone. W przypadku owoców pestkowych (np. wiśni) zalecane jest dodatkowo ich wydrylowanie.
  4. Przed przystąpieniem do produkcji nalewki, przygotowane owoce warto uprzednio zamrozić, gdyż owoce przemrożone będą lepiej oddawały sok.
  5. Suche składniki używane do wyrobu nalewek, takie jak zioła lub przyprawy korzenne, powinny być rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie, tak aby alkohol mógł optymalnie wydobyć z nich pełny smak i aromat.
  6. Owoce należy rozgnieść na miazgę, bądź zrobić z nich sok. Czynność tę wykonujemy po to by surowce jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
  7. Owoców, ziół i korzeni nie należy zalewać czystym spirytusem, ani zbyt słabą wódką. Spirytus może doprowadzić do zwarzenia owoców, a słaba wódka nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.
  8. Owoce powinny zajmować około 3/4 objętości naczynia (beczki, balonu, słoja), w którym przyrządzamy nalewkę. Surowce na nalewkę należy zalewać roztworem alkoholowym, sporządzonym w proporcjach pół na pół ze spirytusu i wódki.
  9. W przypadku przygotowywania nalewek wytrawnych (bez syropu cukrowego czy miodu) owoce należy umieścić w naczyniu (np. szklanym balonie lub dębowej beczce) i zalać je alkoholem o stężeniu 60-65%. Zastosowanie alkoholu o wyższym stężeniu procentowym uniemożliwiłoby pełną ekstrakcję.
  10. Naczynie, w którym przyrządzane są nalewki, należy dokładnie i szczelnie zamknąć.
  11. Czas dojrzewania nastawu to okres od 1 do 3 miesięcy i jest uzależniony od temperatury – im temperatura wyższa, tym czas dojrzewania krótszy.
  12. Nalewkę należy zlewać dokładnie we wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy korzeniami powoduje powstanie nadmiernej ilości kwasów, mogących zepsuć jej aromat i smak.
  13. Do procesu filtrowania nalewek należy używać specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub waty wetkniętej w lejek.
  14. Pozostałe po produkcji owoce (wiśnia, czarna porzeczka, morela) można wykorzystać do marynowania dziczyzny, sporządzania sosów, a także wzbogacania smaku ciast oraz deserów.
  15. Butelki na nalewki, do których zostaną przelane gotowe trunki, muszą być szczelnie zakręcone lub zakorkowane. Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, aby nie utraciły koloru. Do leżakowania i przechowywania nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
  16. Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku. Im dłużej dojrzewają, tym osiągną pełniejszy smak i aromat.
  17. Nalewki są doskonałym aperitifem. W zależności od rodzaju można serwować je do różnych dań:
    1. wytrawne, np. brzoskwiniową lub mało słodką wiśniówkę, do indyka,
    2. półwytrawne i półsłodkie do mięs, takich jak: wieprzowina, wołowina, dziczyzna,
    3. słodkie jako dodatki do słodkich deserów, ciast, lodów i sorbetów.
  18. Po obfitym posiłku idealna może okazać się nalewka miętowa, wspomagająca trawienie.
  19. Nalewki to trunki wysokoprocentowe, dlatego najlepiej podawać je w kieliszkach o objętości do 50 ml.

Teraz, po zapoznaniu się z kilkunastoma zasadami i poradami w zakresie tworzenia nalewek własnymi metodami, nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Państwu wielu satysfakcji – zarówno podczas (żmudnego i wymagającego cierpliwości) procesu produkcji, jak też podczas delektowania się – mamy nadzieję - doskonałym trunkiem, jaki uda się Wam uzyskać.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium