Jesień to doskonały czas na przygotowywanie przetworów oraz dań z sezonowych warzyw. Jednym z nich, jest dynia, królująca na naszych stołach od końca września, aż do początku zimowych dni. Warzywo to możemy wykorzystać do przygotowania pysznych i rozgrzewających zup, surówek oraz ciast. Dynia sprawdzi się również jako surowiec do sporządzenia domowych kiszonek o charakterystycznym, słodkim smaku. Dynię możemy także zamarynować lub przygotować z niej słodkie dodatki do dań w postaci dżemów czy konfitur. Warto o tej porze roku zrobić przetwory z dyni, gdyż nie tylko zadbają one o idealny smak jako dodatki do naszych dań, ale także o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Dziś proponujemy przepis na dżem dyniowy z przyprawami korzennymi oraz nutą cytrusów.
Dżem dyniowo-cytrusowy z nutą korzennego aromatu
Składniki:
- 2000 g dyni (masa przed obraniem i wydrążeniem),
- 300 g cukru,
- 3 duże pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka przyprawy korzennych, np. cynamon, imbir, gałka muszkatołową, goździk.
Proporcje na około 2 l dżemu z dyni.
Potrzebne do produkcji:
- garnek,
- ostry nóż,
- wyciskarka do cytrusów,
- łyżka,
- blender,
- 10 - 12 słoiczków o pojemności 200 ml lub 4 słoiczki o pojemności 520 ml,
- zakrętki do słoików.
Przepis:
- Umyj dynie oraz pomarańcze.
- Ostrym nożem odetnij wierzch dyni i rozetnij ją na pół. Usuń pestki, włóknisty miąższ oraz obierz skórkę. Nasiona można odłożyć i później uprażyć.
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki.
- Wyciśnij sok z cytrusów.
- Pokrojoną na kawałki dynię umieść w garnku.
- Do garnka wlej uzyskany z pomarańczy i cytryny sok oraz cukier.
- Garnek z zawartością umieść na palniku kuchenki i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż do uzyskania miękkości dyni.
- Ostudzony dżem zblenduj na gładką masę.
- Do zblendowanego dżemu dodaj przyprawy korzenne.
- Garnek ponownie umieść na palniku kuchenki i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
- Słoiki oraz zakrętki dokładnie umyj i wyparz.
- Gorący dżem rozlej do przygotowanych słoików, niezwłocznie zakręć i odwróć je do góry dnem, pozostawiając aż do ostudzenia.
- Sprawdź czy zakrętki słoików są wklęsłe (zassane), jeśli nie to, przeprowadź dodatkowy proces pasteryzacji lub zawartość przeznacz do bezpośredniego spożycia.