Prawdziwki, znane też jako borowiki, to grzyby bardzo cenione w polskiej kuchni. Co można zrobić z prawdziwków? Sosy, zupy, pierogi - i nie tylko! Przedstawiamy aż 16 różnych dań z prawdziwkami w roli głównej i przetwory, które można przygotować z użyciem tych popularnych grzybów.
Rodzaje borowików (prawdziwków)
Borowiki, inaczej prawdziwki, to jedne z najbardziej cenionych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Istnieje wiele ich odmian - różnią się one wyglądem, ale wszystkie są pyszne i wspaniale pachną. Warto je znać, aby lepiej wykorzystywać je w kuchni.
Borowik szlachetny
Najbardziej powszechna, a jednocześnie najbardziej ceniona odmiana, charakteryzująca się brązowym kapeluszem i grubym, jasnym trzonem, można go zbierać od września do listopada, znajdziemy go głównie w lasach iglastych i mieszanych;
Borowik usiatkowany
Ma jaśniejszy kapelusz niż borowik szlachetny oraz delikatną siateczkę na trzonku, po której można go rozpoznać, rośnie pojedynczo, w lasach dębowych i bukowych, można go zbierać od połowy maja do końca czerwca i od końca sierpnia do października;
Borowik sosnowy
Rośnie najczęściej w borach sosnowych, jest bardzo popularny w górach, zarówno latem, jak i jesienią, ma wspaniały aromat;
Borowik przyczepkowy
Rośnie pojedynczo w lasach liściastych, można go zbierać od czerwca do września, polecamy go zwłaszcza do zup;
Borowik ceglastopory
Jadalny po ugotowaniu, bardzo smaczny, szczególnie w formie marynowanej, zbieramy go już od połowy maja aż do października, rośnie głównie w górach w lasach świerkowych i mieszanych;
Borowik ciemnobrązowy
Ma ciemny kapelusz, jest rzadziej spotykany, rośnie pojedynczo, najchętniej pod dębami, uchodzi za wyjątkowy rarytas, można go zbierać od czerwca do września.

Co zrobić z prawdziwków?
Prawdziwki to bardzo wszechstronne grzyby. Przyrządzimy z nich różne rodzaje dań, nie tylko na co dzień – doskonale pasują także do bardziej wykwintnych potraw, podawanych na wyjątkowe okazje. Co więcej, dzięki temu, że prawdziwki świetnie nadają się do suszenia, marynowania i mrożenia, można je przechowywać przez wiele miesięcy.
Potrawy z borowikami
Co więc można zrobić z borowików? Najpopularniejsze potrawy to:
- Sos z prawdziwków – możemy go przygotować na bazie śmietany lub ciemnego sosu pieczeniowego i podawać jako dodatek do dań mięsnych, np. schabu, polędwicy wołowej, kotletów drobiowych, a także placków ziemniaczanych, kopytek i klusek śląskich.
- Zupa z prawdziwków – zupa grzybowa z prawdziwkami jest popularną potrawą wigilijną, ale doskonale smakuje też na co dzień, zwłaszcza w jesienne dni.
- Carpaccio z prawdziwków – to lekka i elegancka przystawka, na którą składają się bardzo cienko pokrojone surowe kapelusze, podawane z rukolą, oliwą i parmezanem.
- Dania mięsne z prawdziwkami – borowiki świetnie komponują się z dziczyzną, wołowiną i wieprzowiną, mogą stanowić dodatek do pieczeni, świetnie smakują też w formie farszu do roladek.
- Makarony z borowikami – spaghetti, tagliatelle czy penne doskonale komponuje się z aromatycznym sosem borowikowym na bazie oliwy i czosnku, można zagęścić go śmietaną lub dodać inne składniki, na przykład dynię lub szpinak (wariantów jest wiele).
- Risotto z borowikami – klasyczne danie kuchni włoskiej, niezwykle aromatyczne, doskonałe na jesień.
- Kasza z prawdziwkami – grzyby leśne, w szczególności borowiki, to idealny dodatek do kasz.
- Pierogi z borowikami – kuchnia polska zna wiele wariantów pierogów z prawdziwkami, w tym popularne wigilijne pierogi z grzybami i kapustą oraz pierogi z borowikami i cebulą, z kolei ravioli ze świeżymi borowikami duszonymi w białym winie to propozycja kuchni włoskiej.
- Zapiekanki z borowikami – borowiki można śmiało dodawać do zapiekanek ziemniaczanych, makaronowych i warzywnych, wzbogacając tym samym ich smak i aromat.
- Tarta lub quiche z prawdziwkami – prawdziwki doskonale sprawdzają się jako składnik nadzienia do tart i quiche’ów.
- Paszteciki z prawdziwkami – pyszny dodatek do wigilijnego barszczu, ale nie tylko, ponieważ mogą też pełnić funkcję przystawki lub tzw. finger food.
- Kapusta z grzybami – potrawa wigilijna bardzo popularna w niektórych regionach Polski, której najważniejszymi składnikami są kiszona kapusta i suszone grzyby leśne, przy czym borowiki sprawdzają się tu najlepiej.
- Pizza z prawdziwkami – pizza bianca, czyli bez sosu pomidorowego, za to z oliwą, czosnkiem, pieprzem, serem, borowikami i cebulą to zaskakująco smaczna odmiana bardziej popularnych wersji pizzy.
- Wegetariańskie gołąbki – ponieważ borowiki są doskonałym źródłem umami, czyli głębokiego i bogatego smaku, charakterystycznego również dla mięsa, stanowią jego świetne zastępstwo w wegetariańskiej wersji farszu do gołąbków.
- Gulasz z prawdziwkami – borowiki doskonale sprawdzają się jako składnik gulaszy wieprzowych lub wołowych, a także ich wegetariańskich odmian.
- Grillowane borowiki – świeże prawdziwki można grillować, wystarczy pokroić je na plasterki i nasmarować oliwą z przyprawami, doskonale smakują z natką pietruszki!
Przyrządzając potrawy z borowikami, zadbaj o to, by przyprawy były jak najbardziej aromatyczne. Możesz skorzystać ze świeżych ziół lub suszonych. Sprawdź przyprawy naszej marki, zwłaszcza: przyprawy jednorodne i suszone zioła.
[product id="2459,2473,2494" onlyAvailable="true"]
Prawdziwki na zimę
Jeśli mamy dużo prawdziwków, warto przechować je na zimę. Można to zrobić w trzech formach:
- marynowane prawdziwki – zanurzone w zalewie octowej świetnie sprawdzają się jako przystawka bądź dodatek do wielu potraw;
- mrożone prawdziwki – po oczyszczeniu i podgotowaniu mogą być przechowywane w zamrażarce przez 6-8 miesięcy i wykorzystywane do zrobienia większości z wyżej wymienionych dań;
- suszone prawdziwki – suszenie intensyfikuje smak, dzięki czemu suszone borowiki doskonale sprawdzają się w sosach, zupach, farszach czy gulaszach.

Marynowanie prawdziwków (borowików)
Tradycyjnie prawdziwki marynuje się w zalewie octowej z dodatkiem czosnku, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
- borowiki – 1 kg
- ocet (jabłkowy lub winny) – 120 ml
- woda – 500 ml
- cukier – 2 łyżki
- sól – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- pieprz w ziarnach – 1 łyżka
- liście laurowe – 3-4 sztuki
- ziele angielskie – 5-6 ziaren.
Akcesoria:
[product id="2080,1944,3058" onlyAvailable="true"]
Sposób przygotowania:
- Borowiki dokładnie czyścimy z wszelkich zanieczyszczeń. Odrzucamy grzyby, które są uszkodzone.
- Przebrane, oczyszczone prawdziwki gotujemy przez około 10-15 minut w osolonej wodzie.
- W międzyczasie przygotowujemy zalewę, mieszając w garnku ocet, wodę, cukier i sól.
- Dodajemy do zalewy przyprawy i gotujemy ją przez około 5 minut.
- Borowiki odcedzamy i przekładamy do słoików, następnie zalewamy je gorącą zalewą.
- Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 20-30 minut.
Borowiki można też marynować w innych zalewach. Zachęcamy do eksperymentów!