Co zrobić z prawdziwków (borowików)? Popularne dania i przetwory

Co zrobić z prawdziwków (borowików)? Popularne dania i przetwory

Prawdziwki, znane też jako borowiki, to grzyby bardzo cenione w polskiej kuchni. Co można zrobić z prawdziwków? Sosy, zupy, pierogi - i nie tylko! Przedstawiamy aż 16 różnych dań z prawdziwkami w roli głównej i przetwory, które można przygotować z użyciem tych popularnych grzybów.

Rodzaje borowików (prawdziwków)

Borowiki, inaczej prawdziwki, to jedne z najbardziej cenionych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Istnieje wiele ich odmian - różnią się one wyglądem, ale wszystkie są pyszne i wspaniale pachną. Warto je znać, aby lepiej wykorzystywać je w kuchni.

Borowik szlachetny

Najbardziej powszechna, a jednocześnie najbardziej ceniona odmiana, charakteryzująca się brązowym kapeluszem i grubym, jasnym trzonem, można go zbierać od września do listopada, znajdziemy go głównie w lasach iglastych i mieszanych;

Borowik usiatkowany

Ma jaśniejszy kapelusz niż borowik szlachetny oraz delikatną siateczkę na trzonku, po której można go rozpoznać, rośnie pojedynczo, w lasach dębowych i bukowych, można go zbierać od połowy maja do końca czerwca i od końca sierpnia do października;

Borowik sosnowy

Rośnie najczęściej w borach sosnowych, jest bardzo popularny w górach, zarówno latem, jak i jesienią, ma wspaniały aromat;

Borowik przyczepkowy

Rośnie pojedynczo w lasach liściastych, można go zbierać od czerwca do września, polecamy go zwłaszcza do zup; 

Borowik ceglastopory

Jadalny po ugotowaniu, bardzo smaczny, szczególnie w formie marynowanej, zbieramy go już od połowy maja aż do października, rośnie głównie w górach w lasach świerkowych i mieszanych;

Borowik ciemnobrązowy

Ma ciemny kapelusz, jest rzadziej spotykany, rośnie pojedynczo, najchętniej pod dębami, uchodzi za wyjątkowy rarytas, można go zbierać od czerwca do września.

Potrawy z borowików – gulasz

Co zrobić z prawdziwków?

Prawdziwki to bardzo wszechstronne grzyby. Przyrządzimy z nich różne rodzaje dań, nie tylko na co dzień – doskonale pasują także do bardziej wykwintnych potraw, podawanych na wyjątkowe okazje. Co więcej, dzięki temu, że prawdziwki świetnie nadają się do suszenia, marynowania i mrożenia, można je przechowywać przez wiele miesięcy.

Potrawy z borowikami

Co więc można zrobić z borowików? Najpopularniejsze potrawy to:

  • Sos z prawdziwków – możemy go przygotować na bazie śmietany lub ciemnego sosu pieczeniowego i podawać jako dodatek do dań mięsnych, np. schabu, polędwicy wołowej, kotletów drobiowych, a także placków ziemniaczanych, kopytek i klusek śląskich. 
  • Zupa z prawdziwków – zupa grzybowa z prawdziwkami jest popularną potrawą wigilijną, ale doskonale smakuje też na co dzień, zwłaszcza w jesienne dni.
  • Carpaccio z prawdziwków – to lekka i elegancka przystawka, na którą składają się bardzo cienko pokrojone surowe kapelusze, podawane z rukolą, oliwą i parmezanem.
  • Dania mięsne z prawdziwkami – borowiki świetnie komponują się z dziczyzną, wołowiną i wieprzowiną, mogą stanowić dodatek do pieczeni, świetnie smakują też w formie farszu do roladek.
  • Makarony z borowikami – spaghetti, tagliatelle czy penne doskonale komponuje się z aromatycznym sosem borowikowym na bazie oliwy i czosnku, można zagęścić go śmietaną lub dodać inne składniki, na przykład dynię lub szpinak (wariantów jest wiele).
  • Risotto z borowikami – klasyczne danie kuchni włoskiej, niezwykle aromatyczne, doskonałe na jesień.
  • Kasza z prawdziwkami – grzyby leśne, w szczególności borowiki, to idealny dodatek do kasz.
  • Pierogi z borowikami – kuchnia polska zna wiele wariantów pierogów z prawdziwkami, w tym popularne wigilijne pierogi z grzybami i kapustą oraz pierogi z borowikami i cebulą, z kolei ravioli ze świeżymi borowikami duszonymi w białym winie to propozycja kuchni włoskiej. 
  • Zapiekanki z borowikami – borowiki można śmiało dodawać do zapiekanek ziemniaczanych, makaronowych i warzywnych, wzbogacając tym samym ich smak i aromat.
  • Tarta lub quiche z prawdziwkami – prawdziwki doskonale sprawdzają się jako składnik nadzienia do tart i quiche’ów.
  • Paszteciki z prawdziwkami – pyszny dodatek do wigilijnego barszczu, ale nie tylko, ponieważ mogą też pełnić funkcję przystawki lub tzw. finger food.
  • Kapusta z grzybami – potrawa wigilijna bardzo popularna w niektórych regionach Polski, której najważniejszymi składnikami są kiszona kapusta i suszone grzyby leśne, przy czym borowiki sprawdzają się tu najlepiej.
  • Pizza z prawdziwkami – pizza bianca, czyli bez sosu pomidorowego, za to z oliwą, czosnkiem, pieprzem, serem, borowikami i cebulą to zaskakująco smaczna odmiana bardziej popularnych wersji pizzy.
  • Wegetariańskie gołąbki – ponieważ borowiki są doskonałym źródłem umami, czyli głębokiego i bogatego smaku, charakterystycznego również dla mięsa, stanowią jego świetne zastępstwo w wegetariańskiej wersji farszu do gołąbków.
  • Gulasz z prawdziwkami – borowiki doskonale sprawdzają się jako składnik gulaszy wieprzowych lub wołowych, a także ich wegetariańskich odmian.
  • Grillowane borowiki – świeże prawdziwki można grillować, wystarczy pokroić je na plasterki i nasmarować oliwą z przyprawami, doskonale smakują z natką pietruszki!

Przyrządzając potrawy z borowikami, zadbaj o to, by przyprawy były jak najbardziej aromatyczne. Możesz skorzystać ze świeżych ziół lub suszonych. Sprawdź przyprawy naszej marki, zwłaszcza: przyprawy jednorodne i suszone zioła.

[product id="2459,2473,2494" onlyAvailable="true"]

Prawdziwki na zimę

Jeśli mamy dużo prawdziwków, warto przechować je na zimę. Można to zrobić w trzech formach:

  • marynowane prawdziwki – zanurzone w zalewie octowej świetnie sprawdzają się jako przystawka bądź dodatek do wielu potraw;
  • mrożone prawdziwki – po oczyszczeniu i podgotowaniu mogą być przechowywane w zamrażarce przez 6-8 miesięcy i wykorzystywane do zrobienia większości z wyżej wymienionych dań;
  • suszone prawdziwki – suszenie intensyfikuje smak, dzięki czemu suszone borowiki doskonale sprawdzają się w sosach, zupach, farszach czy gulaszach.

Marynowane parwdziwki (borowiki)

Marynowanie prawdziwków (borowików)

Tradycyjnie prawdziwki marynuje się w zalewie octowej z dodatkiem czosnku, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Przepis jest banalnie prosty.

Składniki:

  • borowiki – 1 kg
  • ocet (jabłkowy lub winny) – 120 ml
  • woda – 500 ml
  • cukier – 2 łyżki
  • sól – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz w ziarnach – 1 łyżka
  • liście laurowe – 3-4 sztuki
  • ziele angielskie – 5-6 ziaren.

Akcesoria:

[product id="2080,1944,3058" onlyAvailable="true"]

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki dokładnie czyścimy z wszelkich zanieczyszczeń. Odrzucamy grzyby, które są uszkodzone.
  2. Przebrane, oczyszczone prawdziwki gotujemy przez około 10-15 minut w osolonej wodzie.
  3. W międzyczasie przygotowujemy zalewę, mieszając w garnku ocet, wodę, cukier i sól.
  4. Dodajemy do zalewy przyprawy i gotujemy ją przez około 5 minut.
  5. Borowiki odcedzamy i przekładamy do słoików, następnie zalewamy je gorącą zalewą.
  6. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 20-30 minut.

Borowiki można też marynować w innych zalewach. Zachęcamy do eksperymentów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium