Poza domowymi trunkami nasze szklane opakowania i butelki można wykorzystać również do przechowywania przetworów. Przedstawiamy 2 proste przepisy na soki: z aronii oraz z malin. Można je spożywać latem, a także w jesienno-zimowym sezonie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie.
Przepis na sok z aronii
Podstawą do zrobienia idealnego soku z aronii są dojrzałe owoce oraz odpowiednie proporcje zróżnicowanych składników - cierpkości aronii, słodyczy cukru i kwaskowatości cytryny. Takie połączenie zaowocuje bogatym w smaku sokiem. Podczas przygotowania domowych soków nie ma etapu fermentacji, dlatego można je pić od razu po przygotowaniu. Aronię najlepiej zbierać od początku sierpnia aż do jesieni. Przed przystąpieniem do przygotowywania soku dobrze włożyć ją na dobę do zamrażalnika - po przemrożeniu będzie mniej cierpka.
Składniki na sok z aronii
- 2 kg aronii
- 2 litry wody
- 2 szklanki cukru
- 2 cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
Do powyższych składników można dodać również liście wiśni - dzięki nim sok uzyska oryginalny, słodki aromat i posmak wiśni. Na każdy kilogram aronii przypaść powinna minimum 1 duża garść liści.
Wykonanie soku z aronii
- Do dużego garnka dodać umyte i osuszone owoce aronii oraz wodę (nieobowiązkowo również liście wiśni).
- Gotować 25-40 minut, w trakcie regularnie mieszać.
- Odcedzić np. przez drobne sitko lub gazę.
- Do przesączonego roztworu dosypać cukier.
- Ponownie gotować przez 8-10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać sok z dwóch cytryn, dokładnie wymieszać.
- Po wystygnięciu przelać do mniejszych butelek na sok.
- Ostatni krok to pasteryzacja, której celem jest przedłużenie trwałości i żywotności soku. Wystarczy dobrze zamknięte butelki czy słoiki przez około 15-20 minut gotować w dużym garnku z wodą. Optymalna temperatura do pasteryzacji to 60 stopni Celsjusza.
Właściwości aronii
Aronia jest źródłem wielu cennych witamin, między innymi C, P, E oraz witamin z grupy B. Poza witaminami zawiera również inne cenne składniki, takie jak rutyna i antocyjany, które obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i zmniejszają ryzyko zawału serca. Owoce aronii są polecane osobom z problemami naczynkowymi i żylakami. Łagodzą przeziębienie, poprawiają odporność, a także uodparniają skórę na działanie promieniowania UV - fani opalania powinni wprowadzić do swojego jadłospisu ten owoc w postaci surowej lub przetworzonej. Ponadto aronia poprawia pamięć i wspiera procesy uczenia się - to dobra wiadomość szczególnie dla studentów w trakcie sesji i maturzystów.
Przepis na sok z malin
Przepis na sok z malin jest banalnie prosty - wystarczą zaledwie dwa składniki, by wykonać pyszny, domowy napój: świeże owoce oraz cukier. Sok z malin można wykorzystać do słodzenia herbaty, pić jako samodzielny lub rozcieńczony wodą napój. W zależności od odmiany, a jest ich bardzo dużo, zbiory malin rozpoczynają się już w maju i kończą dopiero we wrześniu.
Składniki na sok z malin
- 2 kg świeżych malin
- 3 pełne szklanki cukru
Wykonanie soku z malin
- Umyte i osuszone maliny dodać do garnka i zalać minimalną ilością wody - taką, by tylko przykryła owoce.
- Gotować 40 minut na małym ogniu, w trakcie regularnie mieszać.
- Odcedzić np. przez drobne sitko lub gazę. Ważne, by pestki malin pozostały na sitku lub gazie.
- Do roztworu dodać cukier i ponownie zagotować.
- Sok (jeszcze gorący) przelewać do butelek na sok, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia.
- Nie ma potrzeby pasteryzowania soku z malin, cukier odpowiednio go konserwuje i zabezpiecza przed psuciem się. Sok wystarczy przechowywać w zacienionym miejscu (np. w piwnicy).
Właściwości malin
Maliny - podobnie jak aronie - posiadają cały wachlarz prozdrowotnych właściwości. Do najważniejszych z nich zaliczyć można ochronę przed przeziębieniem. W razie wystąpienia choroby zawarte w malinach witaminy i inne składniki obniżają temperaturę ciała i skracają czas trwania wszelkich niedyspozycji. Dzięki przeciwzapalnemu działaniu te owoce są składnikiem leków na gardło i inne choroby jamy ustnej. Ponadto przynoszą ulgę i są sprzymierzeńcami w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Mimo słodkiego smaku maliny niskokaloryczne. dlatego każdy może sobie na nie pozwolić.