BREWKIT GOZDAWA - piwo domowe - 23 L - PSZENICZNE WEIZEN / WHEAT
towar niedostępny
ZESTAW DLA PIWOWARÓW DOMOWYCH
BREWKIT GOZDAWA - PIWO DOMOWE 23L
WEIZEN / WHEAT - PSZENICZNE
Nie zawiera żadnych konserwantów.
Wolny od GMO.
Zawartość zestawu:
- ekstrakt słodowy z pszenicy i jęczmienia 1,7 kg
- ekstrakt chmielowy z drożdżami BW 11 - 7 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA:
- Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
- Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min.
- Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie.
- Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
- Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C.
- Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
- Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja trwa 4-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 , to fermentację uznaje się za zakończoną. Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 16 - 22°C.
- Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4 g cukru na 0,5 l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2 - 3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.