Pirosiarczyn potasu 1 kg 1000 g - środek do do dezynfekcji i stabilizacji
towar niedostępny
1 kg PIROSIARCZYN POTASU (PP) to substancja chemiczna służąca dezynfekcji sprzętu winiarskiego czy piwowarskiego - jako doskonały preparat odkażający. Używany jest również w winiarstwie jako stabilizator moszczów i win.
Składniki: pirosiarczyn potasu - E224 [disiarczan (IV) potasu]
Zastosowanie i funkcje PP:
- Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: umożliwia odkażenie i sterylizację wszelkiego rodzaju urządzeń winiarskich (balony, pojemniki fermentacyjne, prasy, beczki, butelki).
- Stabilizacja moszczów: uniemożliwia rozwój bakterii i dzikich drożdży w procesie fermentacji.
- Stabilizacja wina: hamuje proces fermentacji, zapobiega utlenianiu wina, stabilizuje jego barwę i klarowność.
Dawkowanie i sposób użycia:
- Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: 10 g pirosiarczanu potasu na 0,5 l wody
Sposób przygotowania: Czyszczone naczynie (balon, pojemnik fermentacyjny, prasę, beczki, butelki) umyć wodą z użyciem detergentu, spłukać obficie wodą, a następnie przepłukać roztworem PP. Po użyciu nie stosować ponownie wody.
- Stabilizacja moszczów i win: 1 g pirosiarczanu potasu na 10 l moszczu/wina.
Sposób przygotowania: Odmierzoną ilość PP rozpuścić w 50 - 100 ml wody i dodać do moszczu/wina, dokładnie wymieszać.